Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Bokros: a politikai elit csak választásokban gondolkozik

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még megvan a lehetősége az euró 2010-es magyarországi bevezetésének, ha a választások után hivatalba lépő kormány megkezdi a szerkezeti reformokat - mondta Bokros Lajos egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában.

A volt pénzügyminiszter szerint a magyar politika ezzel ismét hitelessé tenné a gazdaságpolitikát. Ez azt jelentené, hogy újra nagy mennyiségű tőke áramlana Magyarországra, és a pénzt az államháztartás „nem zabálná fel”, hanem a gazdaság növekedésére lehetne fordítani.

Az egyetemi tanár kifogásolta a magyar politikai elitet, amelyet szerinte kizárólag a választási eredmény érdekel.

Emiatt nem indulnak hosszú távú reformok. A politikusok legfeljebb a négyéves választási ciklusokban gondolkoznak – mondta Bokros Lajos. Hozzátette: ezért hoznak olyan intézkedéseket, amelyek látszólag egy-két évre javítják a gazdaság teljesítményét, valójában azonban hosszú távon rombolják azt.

Bokros Lajos hangsúlyozta, hogy szükség van a költségvetés mielőbbi kiigazítására.

Meg kell szüntetni az ikerdeficitet, hogy a túlköltekezés ne szívja el a pénzt a vállalkozások elől – mondta.

Az egyetemi tanár szerint valójában az állampolgárok érdekeit sérti, ha a politika egyre több szolgáltatást tesz ingyenessé.

A nyugdíjreform a példája annak, hogy a közjavakat és a közszolgáltatásokat nem csak költségvetési forrásokból lehet finanszírozni – tette hozzá Bokros Lajos.