Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kevesebben akarnak továbbtanulni

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Idén 125 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, 24 ezerrel kevesebben, mint tavaly. Kevesebben akarnak jogra, a közgazdasági és az orvosi egyetemekre menni.

A tavalyi 149 ezerhez képest idén alig több mint 125 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe. A statisztikák szerint jelentősen csökkent a jogi, a közgazdasági, az orvosi és a pedagógusi pályára igyekvők száma, de kevesebben jelentkeztek a jövő ágazatának tekintett műszaki és természettudományi szakokra is.

Az Oktatási Minisztérium államtitkára az InfoRádióban azt mondta: nincs bizalmatlanság a kétciklusú képzés iránt, az okok sokkal inkább a népességcsökkenésben és a megemelt minimális bejutási pontszámban keresendők. Mang Béla hozzátette: a minimális ponthatár idén 72-ről 78-ra emelkedik,

Mindenhol csökkenés

Kevesebben érdeklődtek az összes népszerűbb intézmény iránt: az ELTE-re 5000-rel, a Budapesti Corvinus Egyetemre 2000-rel, a Semmelweis Egyetemre és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre körülbelül 700-zal jelentkeztek kevesebben, mint 2005-ben.

A nagyobb vidéki egyetemekre, így a Debreceni, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemre átlagosan 1000-rel kevesebb jelentkezési lap érkezett.

A felsőoktatási helyettes államtitkár elmondta, a demográfiai csökkenés erősödni fog az elkövetkező években, ezért átcsoportosításokra lesz szükség. A tandíjmentes keretszámot azonban egyelőre nem csökkentik.