Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Gyömrő polgármestere volt a légtérsértő

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gyömrői polgármester vezette azt a kisrepülőt, amelyik pénteken délután rövid időre megsértette a Ferihegyi Repülőtér légterét. Gyenes Levente szombaton délután a Független Hírügynökségnek megerősítette: valóban ő ült a pilótafülkében. A polgármester délelőtt még azt mondta, nem ő vezette a gépet, és nem is az övé a kisrepülő.
Csak gyakorolni akart

Gyenes Levente gyakorlott pilóta, 18 éves kora óta foglalkozik repüléssel. Pénteken viszonylag hosszabb idő után ült a pilótafülkébe, hogy felfrissítse tudását - mondta el a Független Hírügynökségnek szombat délután. A polgármester elismerte: elsősorban a műszereket figyelte, ezért történhetett meg, hogy rövid időre besodródott a Ferihegyi Repülőtér légterébe.

Hozzátette: azt követően, hogy landolt a gödöllői repülőtéren, elismerte, hogy hibázott, ezt jelezte a légihatóságoknak és a rendőrségnek is, bár arról csak utólag értesült, hogy rendőrségi helikopter is kereste.

Nem menekült

Gyömrő első embere cáfolta, hogy elmenekült volna a helyszínről. Kijelentette: tisztában van azzal, hogy szabálysértést követett el, és vállalja ennek minden következményét. A szabálysértési eljárás során pénzbüntetést szabhatnak ki rá, és repülési engedélyét is bevonhatják. Bízik azonban abban, hogy ez utóbbi nem történik meg, korábban ugyanis nem követett el semmilyen légiszabálysértést.

A polgármester által vezetett kisrepülő pénteken délután repült be a ferihegyi repülőtér légterébe. A rendőrség egy Budapest felett járőröző helikoptert indított el utána, ám mire utolérte volna, a kisrepülő már leszállt Gödöllőn. Bajkó Erika, a Közlekedés-biztonsági Szervezet szóvivője korábban elmondta, gép több előírást is megszegett: három mérföldre közelítette meg a leszálló gépek útvonalát, a pilóta nem tartott rádiókapcsolatot, és nem működtette a gép válaszjeladó készülékét sem.

Egy műsorba volt hivatalos

A gödöllői reptér vezetője szerint a pilóta tudta, hogy megsértette a légteret, és azonnal korrigált. A landolás után azonban azonnal elment a gödöllői reptérről, mert egy tévéműsorba volt hivatalos. A sajtóban szombat reggel megjelent, hogy a légtérsértő pilóta azonos lehet a gyömrői polgármesterrel. Gyenes Levente a Független Hírügynökség kérdésére ekkor még tagadta, hogy ő repült volna be a ferihegyi légtérbe.