Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Persányi alaposan leteremtette a miskolciakat

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A helyi vízszolgáltató cég és tulajdonosa, az önkormányzat a felelős a miskolci ivóvíz-szennyeződésért - állapította meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vizsgálata. A miniszter elmondta: a szennyeződött kútnak nem volt meg minden engedélye a működéshez.

Szakmai, üzemeltetési hibák miatt betegedett meg csaknem háromezer ember júniusban - közölte Persányi Miklós, aki elmondta azt is: a vízellátó klórozó berendezése nem volt biztonságos.

Hozzátette: a miskolci vízellátónak sok a gyenge pontja, például a víz 27 százaléka elfolyik, holott csak 10-15 százaléka szivároghatna el.

Ennek kivédése érdekében fejleszteni kellett volna a helyi vízi közművet, és nem tőkét kellett volna elvonni tőle, mint ahogy évtizedeken át történt a városban. A tulajdonos önkormányzat ugyanis a többi mellett a miskolctapolcai barlangfürdő fejlesztésére fordította a vállalat által kitermelt nyereséget, a vízhálózatot pedig nem fejlesztette.

Persányi Miklós elmondta azt is, hogy a vízellátással országosan probléma van, ezért ősszel egy vízi közmű törvényt terjeszt az Országgyűlés elé.

"Sebezhető" karsztvíz

A Miskolci Vízművek Kft. igazgatója a vizsgálat eredményével kapcsolatban közölte: az általuk kiemelt karsztvíz nagyon jó minőségű, de a júniusi rendkívüli időjárás bebizonyította sebezhetőségét.

Vojtilla László hozzátette: most épül egy olyan monitoring rendszer, amely a későbbiekben megakadályozza a hasonló eseteket.