Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Konvergencia: lefaragás vagy dinamizálás?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A miniszterelnök szerint az adók és járulékok csökkentésével nem lehet a gazdaságot dinamizálni és az államháztartás egyensúlyát megteremteni. Gyurcsány Ferenc erről az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén beszélt. A Fidesz vállalkozásfejlesztési alapot hozna létre.

A kormányfő az elmúlt 10 év gazdaságpolitikai tapasztalataira utalva úgy fogalmazott: a jelentős adó és járulékcsökkentés nem gyorsítja kellő mértékben a gazdasági növekedést.

Gyurcsány Ferenc a konvergenciaprogram mellett érvelve hozzátette: rövid távon nem kerülhető el a bevételnövelésen és kiadáscsökkentésen alapuló kiigazítás.

A kormány a közszféra kiadásait a GDP 18 százalékáról annak 15 százalékára kívánja csökkenteni 2010-ig; ugyanakkor nem kurtítja meg jelentősen az ártámogatásokat.

A költségvetési hiány 11-ről 3 százalékra csökkentéséhez 2000 milliárd forinttal kell javítani az államháztartás egyensúlyán.

Fidesz: vállalkozásfejlesztési alapot!

Matolcsy György volt gazdasági miniszter szerint a konvergencia program alkalmatlan a gazdasági egyensúly megteremtésére, az euró beveztésére és a Nemzeti Fejlesztési Tervben foglaltak megvalósítására.

A Fidesz gazdaságpolitikusa egy 1500 millirád forintos vállakozásfejlesztési alap létrehozására tett javaslatot.

A politikus hangsúlyozta: a konvergenciaprogram vitaanyaga szerint az ország az EU-forrásoknak csak az 50 százalékát hívja majd le.

MDF: céldátumot mielőbb!

Az MDF azt javasolja, hogy már a jövő héten kezdjen egyeztetést a kormány a parlamenti pártokkal és a Konvergencia Tanáccsal az euró bevezetésének céldátumáról.

Az ellenzéki párt frakcióvezetője sajtótájékoztatóján közölte: a céldátum hiánya erősíti a gazdasági élet szereplőinek bizonytalanságát, és ezen az se változtat, ha Brüsszel elfogadja a konvergenciaprogramot.

Herényi Károly úgy vélte: a politika és a szakma képviselőinek olyan reális és hiteles céldátumban kell megegyezni, amelynek betartása garantált, és a tőkepiacok számára is elfogadható.