Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

\"A politikai elit az üzleti köröktől függ, nem a választóktól\"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pártok tömeges akciói a politikai pr-t, nem pedig a civilek véleményformálását szolgálják - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Lányi András. Az Országos Civil Fórum kezdeményezője szerint a civileknek erkölcsi kötelessége beleszólni a politikába, ugyanis a jelenlegi politikusok a szavazók helyett az üzleti körök kegyeit keresik a hatalom megtartása érdekében.

Lányi András szerint az embereken tehetetlenség, reményvesztettség vett erőt, nem hiszik, hogy képesek befolyásolni a politikát. A fórumozás nem öncélú játszadozás, hanem az a feladata, hogy visszaadja az emberek önbizalmát és a politika becsületét; a hitet, hogy erkölcsi kötelességünk beleszólni a politikába.

"Ez nem szokott sikerülni. A médiumokban a megmondó emberek ugatnak, mi pedig nem tudjuk megítélni, kinek van igaza" - tette hozzá az író.

Az Országos Civil Fórum kezdeményezője szerint a politikai elit azt igyekszik megtudni, mik azok a reklámfogások, gesztusok, ígéretek és gyakorlatok, amelyekkel a saját hatalmát fenn tudja tartani.

Ebben a helyzetben a politikusoknak több érdekük fűződik ahhoz, hogy bizonyos üzleti körök kedvét keressék, mintsem a saját választóikét, hiszen a győzelem a médiajelenlétén, a párt anyagi erején múlik - tette hozzá.

Lányi András éles válaszfalat észlel a civil társadalom és a politikai elit között, mivel a politika sokkal inkább függ az őt eltartó gazdasági hatalomtól, valamint a maga kreálta média-hatalomtól, mint a választóktól.

Az író hangsúlyozta: nagyon messze kerültünk a politikai esélyegyenlőségtől, jelenleg elég volna megszavaztatni a nagy médiaügynökségek vezetőit, ha tudni akarjuk, mi lesz a választás eredménye.

Politikai pr

A civil fórum kezdeményezője úgy látja, hogy a tömeges akciók - népszavazási kezdeményezések, a vélemények megkérdezése - a politikai pr részei.

A lakosságnak nincs véleménye a specializált tudást igénylő szakpolitikai kérdésekben. Ahhoz, hogy vélemény alakuljon ki, először meg kell teremteni azokat a fórumokat, ahol a tárgyhoz értő, különböző meggyőződésű és érdekeltségű emberek eszmét cserélnek, vitatkoznak.

Erre teremt lehetőséget az Országos Civil Fórum. A viták alapján elkészülnek az ajánlások, ezek közül az első a költségvetési hiány mérsékléséről szól - tekintette át céljaikat Lányi András.

Ki kell terjeszteni a nyilvános fórumok terepét, hogy a politikusokat elszámoltató és befolyásoló erővé váljanak - fűzte hozzá.