Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

\"Szüneteltet\" és leépít a MÁV - íme a részletek!

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizennégy vonalon szünetelteti a vasúti közlekedést a MÁV - jelentette be a gazdasági és közlekedési miniszter. Kóka János ismertette a díjemelési javaslatokat, a megszűnő kedvezményeket, valamint az elbocsátásokat is.

A vasúti közlekedés szüneteltetése - ami hétköznapi nyelven a járatok megszüntetését jelenti - összesen 474 kilométernyi szakaszt érint, további tizennégy szakaszt még vizsgálnak - közölte Kóka János. Öt másik vasútvonalon nem járnak többé vonatpótló buszok, csak a Volán járművei közlekednek.

A gazdasági és közlekedési miniszter a díjak változásairól is beszélt: jövő januártól a buszközlekedésben hat, a vasúton tizenhat százalékos emelés várható. Ezt követi a második lépcső májusban, négy és tizenhét százalékos jegyáremeléssel.

A közlekedési kedvezményi rendszer májustól változik: kilenc kedvezménykategória szűnik meg, köztük az esti és a levelező tagozatos hallgatók vasúti kedvezménye, a nappali tagozatos diákok pedig csak a lakóhelyük és az iskola között utazhatnak kedvezménnyel.

Kilencvenről ötven százalékra csökken a magyarigazolvánnyal utazók kedvezménye, többé nem utazhatnak ingyen az európai parlamenti képviselők, és a futballbírók ötven százalékos kedvezményét is megvonják.

A nyugdíjasok utazási kedvezményei változatlanul megmaradnak.

Elbocsátások és tőkejuttatás

Kóka János közölte: még az idén ezer, jövőre pedig ezerötszáz embert bocsátanak el a vasúttársaság adminisztratív állományából.

A vasúttársaság jövőre 111 milliárd, 2008-ban pedig 28 milliárd forintos állami tőkeinjekciót kap.

A HÖOK tiltakozik

Országos méretű akciósorozatot indít a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), ha a kormány nem vonja vissza a hallgatói utazási kedvezmények megszüntetéséről szóló döntését.

Ekler Gergely, a szervezet elnöke azt mondta: úgy látszik, a kabinet a merev monetarista politikát követi, és nem veszi figyelembe a hosszú távú következményeket.

Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke az InfoRádióban elmondta: a közlekedési reform újabb terhet jelent a diákok családjainak.

{{keretes_cim}}

A Fidesz szerint károsak és átgondolatlanok a közlekedés átalakításával kapcsolatos kormányzati tervek - közölte Fónagy János, a párt országgyűlési képviselője.

A politikus kijelentette: elfogadhatatlan az a terv, hogy a kormány 14 vonalat megszüntet és másik 14 vasútvonal megszüntetését vizsgálja. A Fidesz egyes kedvezmények megszüntetését sem tudja elfogadni.