Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Budapest: fizessenek az agglomerációs települések!

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az agglomerációba utazó diákok és nyugdíjasok rosszabbul, a teljes árú bérletet használók viszont jobban jártak a BKV környéki kiegészítő bérletek árváltozásával. Az egyes esetekben négy és félszeres tanulóbérlet-árnövekedés ügyében a főváros szívesen kezdeményez tárgyalást az érintett települések és a szaktárca vezetőivel. Az InfoRádió úgy tudja, hogy mintegy 200 millió forintba kerülne az extrém drágulás enyhítése, de hogy ezt ki állja, az még bizonytalan.

A Budapest határán kívül eső HÉV-állomásokra érvényes tanulóbérletek ára távolságtól függően jelentősen megnövekedett január 1-jétől, egyes esetekben a négyszeresét kell fizetni a tavalyi díjnak.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes elmondta, hogy egy kormányrendelet szerint ezeknek a bérleteknek az állami támogatása 90 százalékról 55-60 százalékra csökkent.

Mivel bevezették a távolságarányos bérletárat, egyes tanulóbérlet-árak nagyon megnövekedtek. A politikus szerint azonban a főváros szívesen kezdeményez tárgyalást az érintett települések és a szaktárca vezetőivel az ügyben.

Hagyó Miklós arról nem akart elárulni semmit, hogy a HÉV-bérletekkel kapcsolatban milyen javaslatokat tár a főváros az agglomerációs települések vezetői vagy a kormány elé. Viszont utalt arra, hogy a Budapest határán túlnyúló buszvonalak esetében az érintett települések beszállnak a vonal finanszírozásába.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a kirívó drágulásokat - például a gödöllői diákbérlet árának négy és félszeresre emelését - egy 200 millió forintos keretből körülbelül a felére lehetne csökkenteni. Hogy ezt ki fogja kifizetni, ha fizeti valaki egyáltalán, azt egyelőre nem tudni.

Azt Hagyó Miklós kijelentette, hogy a főváros nem vállal többletköltségeket az üggyel kapcsolatban.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy Budapest így is megtett mindent, mert a teljes árú kiegészítő bérletek árát tavalyhoz képest csökkentette, így annak a 68 ezer utasnak a többsége, aki tavaly ilyet vásárolt, most kevesebbet fizet.

Azt viszont elismerte, hogy az a 92 ezer utas, aki tanulóbérlettel járt, többet fizet, esetenként a tavalyi ár többszörösét.