Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szükség van egyáltalán a 4-es metróra?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem éri meg megépíteni a 4-es metrót a várható utasforgalmi adatok alapján - véli a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület (VEKE). Gulyás László, a DBR Metró projektigazgatóság vezetője úgy reagált, gazdasági bűntett lenne leállítani és újratervezni a beruházását.

Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője az InfoRádiónak elmondta, hogy a szervezet újraszámolta az 1996-ban készült megvalósíthatósági tanulmányban szereplő adatokat, amelyek mára már nem érvényesek, mivel megmaradtak a villamosjáratok, és a 7-es busz vonalán is jelentős fejlesztések zajlottak.

Több tízezer ember lesz, akinek nem lesz érdemes metróra szállni, mivel villamossal gyorsabban tud közlekedni - tette hozzá a VEKE szóvivője.

Vitézy Dávid szerint azt a Nyugat-Európában is bevett szemléletet kellene követni, miszerint az autósokat próbálják meg metróra ültetni.

Ilyen alternatívát azonban nem szolgál a 4-es metró terve, mivel nem éri el az agglomerációban élőket - hangsúlyozta a szóvivő.

A közpénzek elherdálása a mai tervek szerint megépíteni a 4-es metrót - emelte ki Vitézy Dávid, aki szerint felül kell vizsgálni a már megkötött szerződéseket.

"Gazdasági bűntett lenne leállítani a metróberuházást"

Gulyás László az InfoRádiónak nyilatkozva kiemelte, az 1996-ban készült megvalósíthatósági tanulmány célja az volt, hogy a 4-es metró megtérülését ellenőrizze.

Akkor ezt húsz évre becsülték, és az időközben történt forgalmi és gazdasági változások is igazolhatóvá teszik a vonal megépítését - tette hozzá a DBR Metró projektigazgatóság vezetője.

A metró várhatóan több százezer ember utazását könnyíti meg, míg a villamosok több tízezres utazóközönséget szállítanak, így ez nem vonja kétségbe a 4-es metró megépítését - hangsúlyozta Gulyás László.

A projektigazgatóság vezetője szerint azzal sem lehet érvelni, hogy az agglomerációba nem jut ki a vonal, mivel a belső városi forgalom többszörösen meghaladja a város határát átlépőt.

Indokolatlan, ésszerűtlen, és gazdasági bűntett lenne leállítani és újratervezni a már elindult metróberuházást - emelte ki Gulyás László.