Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kétszázezren nem tértek haza a szovjet munkatáborokból

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A múlt század negyvenes éveiben mintegy 600 ezer magyar állampolgár került a Szovjetunió munkatáboraiba, közülük 200 ezren sohasem tértek vissza. Az elhunytak listáján szereplők jelentős része nem is volt katona, de a szovjet gazdaságnak óriási szüksége volt kényszermunkásokra - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, Stark Tamás, akinek Magyar foglyok a Szovjetunióban című könyvét a XX. Század Intézetben mutatták be.

Nem a harctereken vesztett sok embert Magyarország, hanem a holokauszt során és a szovjet fogságban - közölte Stark Tamás.

A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa kifejtette: 600 ezer magyar állampolgár volt a szovjet munkatáborokban, és közülük 200 ezren nem tértek haza.

A hadifoglyokat a háború után nem engedték el, a túlélők többsége 1948-49 körül térhetett haza - tette hozzá.

Stark Tamás kiemelte: az elítéltek még rosszabb helyzetben voltak, ugyanis legtöbbjük 1953 után jöhetett haza, de a kevésbé szerencsések itthon is börtönbe kerültek.

A szovjet gazdaságnak fontos pillére volt a kényszermunka - hangsúlyozta Stark Tamás.

Hozzátette: a belső munkaerőforrások az 1930-as évek végére elfogytak, ezért volt szükség a külföldi kényszermunkásokra.