Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megoldódott a ferihegyi taxikérdés?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Budapest Airport úgy véli: megoldódott a ferihegyi taxikérdés. A reptér illetékesei elégedettek a Zóna Taxi szolgáltatásaival. Mindeközben ugyanúgy az út szélén, a kettes terminál előtt várakoznak a taxik, mint évekkel ezelőtt. A szolgáltatást nyújtó cég árképzését pedig a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja.

A konzorcium kilenc hónapja szállítja az utasokat a reptérről. A lehetőséget pályázat útján nyerte el, a döntést azonban már akkor is többen kifogásolták. Sőt, a viták azóta sem csitultak el.

A versenytársak szerint a Zóna irreálisan alacsony árat jelölt meg pályázatában, amely csak veszteséget jelenthet számára, ezért sérti a piaci versenyt. Hét taxis társaság ezért a Gazdasági Versenyhivatalnál panaszolta be a konzorciumot, a hivatal még vizsgálja az ügyet.

Ügyvédjük, Magyar György korábban az InfoRádióban azt mondta: a Zóna Taxi Zrt. célja nem a bevételszerzés, hanem az, hogy ellehetetlenítse a versenytársakat, amikor pedig ezt elérik, a cég árat emel.

Áremelés magyarázat nélkül

Ez meg is történt, a társaság már emelte árait. Jelenleg 4100 forintért hozzák be a reptér utasait a belvárosba. Samu Attila, a Zóna Taxi Zrt. vezérigazgatója ennek okairól a szerződéses partnere nélkül nem nyilatkozott az InfoRádiónak.

Szavai szerint az árképzésben a társaság mellett a reptér is szerepet játszik, sőt, a Budapest Airport hagyja jóvá azokat. Samu Attila az árakkal kapcsolatban azt is mondta, hogy amíg a Gazdasági Versenyhivatal nem hozza nyilvánosságra álláspontját az ügyben, addig nem foglalkozik a kérdéssel.

Kártyás fizetést terveznek

Az azonban elmondta, hogy már tesztelik és hamarosan használni is fogják a multimédiás tájékoztató eszközöket, valamint azokat a technikai berendezéseket, amelyek a kártyás fizetést teszik lehetővé.

Ennek alkalmazására szerződés kötelezi a szolgáltatót, a bevezetésének határideje azonban még nem járt le.

A Budapest Airport egyébként elégedett a Zóna Taxi Zrt.-vel. Szóvivőjük szerint jelentős előrelépést jelent az utasok számára, hogy fix árakon bejuthatnak a városba.

Szollár Domokos jó megoldásnak tartja, hogy kialakítottak drosztokat és parkolóhelyeket a taxiknak, mert korábban azok a reptér körül, az út mellett ácsorogtak. Igaz, ezekben csak száz autó fér el, így sok taxi még mindig rossz helyen várakozik az utasokra.