Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Lányi szerint a politikai \"szajhaság\" ma mindennapos Magyarországon

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Társadalmi kontroll híján a politikusok ma Magyarországon \"lefekszenek\" az üzletembereknek - jelentette ki az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja. Lányi András író az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Magyarországon a rendszerváltozás után nem épültek ki az önkormányzatiság és a demokrácia intézményes feltételei.

Ha a közhatalom birtokosait a társadalmi csoportok ellenőrzés nem befolyásolja, akkor "lefekszenek az üzletembereknek", mert a politikai marketing sokba kerül. Ma Magyarországon ez történik - mondta az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja.

Lányi András szerint csak az a demokratikus ország, ahol a társadalmi ellenőrzés intenzív és nyilvános, ami korlátozza és nagymértékben nehezíti, hogy a politikusok üzleti támogatóik kívánsága szerint döntsenek.

Ehhez olyan demokratikus hagyományok kellenek, amelyek nálunk nem jöttek létre. 1989-ben egy csapásra kiépültek a piacgazdaság intézményei és jogi feltételei, a társadalmi önkormányzatiság intézményes feltételei viszont nem - mondta az író.

Szerinte folytatódott az a Magyarország, amely úgy élte a maga életét, ahogy azt az előző évtizedekben megszokota: szigorú állami alárendeltségben, szétvert helyi közösségekben, a politika iránti mérhetetlen bizalmatlanságban.

Lányi András közölte: visszafordíthatatlan változások történtek idén Magyarországon.

Ha az alkotmánybíróság, amelyre most minden szem szegeződik, nem minősíti alkotmányellenesnek az állami vagyonnal kapcsolatos törvényt, majd az egészségbiztosítás privatizációját, akkor a társadalmi szolidaritásnak azok az intézményei tűnnek el, amelyek nélkül egy ország nem ország - jelentette ki az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja.

Lányi András kifogásolta az új rendszert, amelyben a munkaadó kötelezően levonja a jövedelemből a társadalombiztosítási járulékot, és szintén törvény kötelezi a munkavállalót, hogy felhatalmazza a piacra belépő egyik magánbiztosítót, kössön szerződést a nevében egy kórházzal.

Szűkítették a kapacitásokat, az ellátó képességet, nehogy túlságosan megterheljék a magánbiztosítókat - jelentette ki.

Minden olyan helyzetben, amikor a magán és az állami rendszer találkozik, a korrupció elkerülhetetlen - tette hozzá az író.

Lányi András szerint ezért az egészségügyben el fog burjánzani a korrupció.

Közölte: a privatizáció helyett az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt kellett volna azokkal az eszközökkel felruházni, amelyek képessé tették volna a kirívó aránytalanságok felszámolására.