Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szívrohamot okozhat a D-vitamin hiánya

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európaiak, így a magyarok szervezetében általánosan alacsony a D-vitamin szintje. Emiatt nem csak a csontok válnak gyengévé, de nő a szívinfarktus és az agyvérzés veszélye is - mondta az InfoRádió által megkérdezett intenzívterápiás szakorvos és táplálkozási tanácsadó. Gulyás Tamás hozzátette: a D-vitamin szintje könnyen befolyásolható. A vegyület a legújabb ismeretek szerint gátolja a daganatok növekedését, a depressziót és egy sor más krónikus betegség kialakulását.

Az európai és az amerikai emberek szervezetében is alacsony a D-vitamin szintje - mondta az InfoRádió által megkérdezett intenzívterápiás szakorvos és táplálkozási tanácsadó a Harvard Medical School kutatása kapcsán, amely a vegyület és a szív és érrendszeri betegségek összefüggését állapította meg.

Gulyás Tamás közölte: a D-vitamint nem is vitaminnak, hanem hormonnak kellene tekinteni, hiszen az anyag nemcsak a kalcium felvételéért felelős, de többféle sejtvonal növekedésére is hat, vagyis közvetlenül a DNS-re.

Amerikai kutatás

A Harvard Medical School munkatársai a D-vitamin és a szívinfarktus, illetve a szívelégtelenség közötti kapcsolatot vizsgálták. A kutatásban 1.700 ember vett részt, akiknek állapotát hét éven át követték a szakértők - tájékoztatott az intenzívterápiás szakorvos.

A kutatók folyamatosan mérték a résztvevők szervezetének D-vitamin-szintjét, és azt találták, hogy egy meghatározott határérték alatt kétszeresére nőtt a szívroham, a szívelégtelenség, illetve a stroke kockázata - tette hozzá Gulyás Tamás.

Napozni kell!

A D-vitamin - amely a legújabb kutatások szerint egyes tumorok növekedését is gátolja - szintje könnyen befolyásolható: többek között a Nap UV-sugárzása az, ami a vegyületet aktiválja - magyarázta a szakértő.

Fontos tehát - véli az intenzívterápiás szakorvos -, hogy tartózkodjunk a napon. Ez különösen a téli időszakban fontos, amikor súlyosbodik a depresszió, amely szintén összefüggésbe hozható a D-vitaminhiánnyal.

Halban, tojásban

A táplálkozási tanácsadó elmondta: a D-vitaminnak az ételekben főleg a provitaminjai fordulnak elő - ameket tehát még aktiválnia kell a napsugárzásnak -, ezeket legnagyobb mennyiségben az olajos halak, illetve a tojássárgája tartalmazza.

A szklerózis multiplex, a reuma, a tüdőfunkció romlása, a magas vérnyomás és a cukorbetegség is összefügghet a D-vitamin hiányával, a szakértő szerint ugyanakkor nem érdemes csak egy vitamin szedésére hangsúlyt fektetni, hiszen ezek az anyagok egymásra hatnak, ezért kiegyensúlyozottan kell a szervezetbe juttatni őket - magyarázta Gulyás Tamás.

Hanganyag: Torda Júlia