Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Összesen 400 millió forint kárt okozott a hétvégi vihar

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány megnyitotta a vis major alapot a hétvégi viharkárok enyhítésére - jelentette be az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Bajnai Gordon hozzátette: az érintett településeknek várhatóan már a héten megkezdi a kormány az előlegek kiutalását.

Összesen 400 millió forint kár keletkezett a köztulajdonban lévő épületekben a szombati viharban - közölte az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Bajnai Gordon elmondta: a kormány megnyitotta a vis major alapot, amiből megtérítik a több mint 300, érintett önkormányzat kárát; az előleget még ezen a héten átutalják.

A miniszter közölte: 28 millió forint visszatérítendő támogatást kap az a két település - a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjános, illetve a Békés megyei Dévaványa - ahol a legnagyobb károk keletkeztek.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy soron kívüli és gyors ügyintézésre kérte a biztosítótársaságokat.

Korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a délelőtti adatok szerint még körülbelül 700, a szombati vihar okozta káresethez kell kivonulniuk a tűzoltóknak országszerte; a legtöbb munkát a fővárosban és környékén kell elvégezni.

Dobson Tibor közölte: a hívások jórésze háztetők és kémények megrongálódása, illetve fakidőlések miatt érkezett.