Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

\"...de akkor ebből világbotrány lesz!\"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy paksi kutyamenhely bezárásáról hozott határozatot a város főjegyzője. Blazsek Balázs az InfoRádiónak elmondta: harminc napot adtak arra, hogy a menhely fenntartója máshova vigye a több mint négyszáz kutyát, a menhely ugyanis egy üdülőövezetben van, és zavarja az ott élőket. A kutyamenhely üzemeltetőjének nincs pénze arra, hogy új helyre költöztesse az állatokat. Gál Tiborné elmondta: ha az önkormányzat ad neki egy új telepet, ahol felépítik a menhelyet, akkor el tud költözni a kutyákkal.

A paksi kutyamenhelynek, amely a jogszabály által állattartásra ki nem jelölt, illetve tiltott helyen létesült, semmiféle működési engedélye nincsen - tájékoztatta az InfoRádiót a település főjegyzője, aki a telep bezárásáról hozott határozatot.

Blazsek Balázs hozzátette: a környékbeli nyaralók tulajdonosai fel vannak háborodva, már demonstrációt is szerveztek a telep bezárásáért, mivel félnek a szabadon kószáló kutyákról. Azt nem lehet pontosan tudni - magyarázta a főjegyző -, hogy ezen az állatok a menhelyről szöktek-e ki, vagy csak oda csapódtak.

A telepen több mint négyszáz kutya él, de nem mind Paksról érkezett. "A fél ország idehordja a kutyáját" - fogalmazott Blazsek Balázs, aki szerint nyilvánvaló, hogy ennyi állat elhelyezésére a terület alkalmatlan.

Paks főjegyzője hangsúlyozta: egyetlen hatóság sem ellenőrizte, milyen körülmények között tartják az állatokat, a környékbeliek szerint azonban a kutyák büdösek, és nyáron felhőkben döngenek a telep fölött a legyek.

Az állatmenhelyet működtető alapítvány vezetője harminc napot kapott a határozat végrehajtására. Blazsek Balázs elmondta: az önkormányzat a költségvetésben elkülönít egy összeget, amellyel a kutyák további elhelyezését támogatják.

A főjegyző hozzátette: az önkormányzat nem a kutyák és a menhely ellen van, éppen ezért segítene elköltöztetni a telepet és lakóit az üdülőövezetből egy megfelelő helyre.

Nem tágít

A kutyamenhely üzemeltetője az InfoRádiónak elmondta: nemrég oltatta és chipeztette be a kutyákat, így pontosan tudja, hogy 430 állat él az 1450 négyszögöles telepen.

Gál Tiborné szerint most egy kicsit zsúfolt a menhely első része, ahol a kölyök- és anyakutyákat szokták elhelyezni, a hátsó udvarban azonban rendezetten élnek az ebek.

Hosszú évek munkáját, valamint a saját, és támogatói pénzét fektette a menhelybe annak vezetője, aki kijelentette: "Ezt már még egyszer végigcsinálni nem tudom".

"Én nem ragaszkodom a földemhez, csak az állatokhoz és az alapítvány becsületéhez" - mondta a menhely vezetője, aki beleegyezik az áthelyezésbe, ha a telepnek az önkormányzat Pakson belül talál megfelelő telket, és átköltözteti a kutyákat.

Gál Tiborné elismerte, hogy a menhelynek nincs engedélye: bár az állategészségügyi hatóság hozzájárult volna a telep működéséhez, a jegyző ezt három alkalommal is meghiúsította a környékbeliek tiltakozása miatt.

A menhely vezetője, aki megfellebbezte a jegyző döntését, leszögezte: nem költöznek.

"Ha a polgármesteri hivatal felvállalja, hogy minden állatomat itt, ezen a telepen elaltat, ám altassa. De akkor ebből világbotrány lesz" - jelentette ki Gál Tiborné.

Hanganyag: Litauszky Balázs