Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Külföldi visszhang: a Fidesz új dimenzióval bővítette a politikát

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A népszavazás kezdeményezőinek elsöprő sikerét és a szokatlanul magas részvételi arányt emelték ki a külföldi hírügynökségek a vasárnapi, magyarországi népszavazásról írt tudósításaikban.

Az amerikai AP elemzői szerint a kormány ellentmondásos üzenetet küldött támogatóinak azzal, hogy először a népszavazás figyelmen kívül hagyására, azután pedig "nem" szavazatokra buzdította őket. A tudósító szerint ez lehet az egyik oka az "igen" szavazatok magas arányának.

Az AP elemzői véleményekre utalva hozzáteszi: a reformokkal szembeni elégedetlenség ellenére túl sok idő telt el a 2006-os zavargások óta, és túl messze van még a következő választások időpontja ahhoz, hogy a népszavazás számottevően meggyengítse a miniszterelnök helyzetét.

A brit Reuters egyebek mellett azt írja: az elemzők többsége nem gondolja, hogy a szavazásnak messzemenő következménye lenne a magyar kormányra nézve, vagy hogy előre hozott választásokhoz vezetne. Felidézi a 2006-os kormányalakítást követően bevezetett megszorításokat és az MSZP népszerűségi mutatójának visszaesését.

Idézi Török Gábor politikai elemző véleményét is, miszerint a népszavazás inkább a kormány politikájával szembeni általános elégedetlenséget jelez, mint azt, hogy miként vélekedik a lakosság a három kérdésben.

A népszavazás várható gazdasági következményeire kitérve a Reuters megszólaltatja a Lehman Brothers amerikai befektetési bank elemzőjét, aki úgy véli: a szavazás eredménye rövid távon elbizonytalaníthatja a piacot, mert a befektetők azzal számolhatnak, hogy a támogatottság visszanyerése érdekében a kormány ismét költekezni kezd.

Az APA osztrák hírügynökség tudósításában úgy fogalmaz: a népszavazást kezdeményező Fidesz új, eddig ismeretlen dimenzióval bővítette a magyar politikát: a népszavazáson alapuló politizálással.

A népszavazás üzenete - véli a tudósító -, hogy a mindenkori kormány kellemetlen intézkedéseinek, megszorításainak nincs jelentősége, mert egy népszavazással bármikor el lehet érni visszavonásukat.

Ez akár oda is vezethet - teszi hozzá -, hogy az államvezetést állandó bizonytalanságban tartja egy esetleges népszavazás lehetősége. A tudósító hozzáteszi: felmerül a kérdés, hogy 2008. március 9. nem változtatta-e meg tartósabban a magyar politika arculatát annál, mint ahogyan az Orbán Viktornak szándékában állt.