Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Maratoni futás a kisiskolákért

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Maratoni futóláncot indít a kisiskolák megmentéséért több szervezet, mert ezzel akarják felhívni a figyelmet az intézmények nehéz helyzetére.

A kormány és az Országgyűlés által létrehozott finanszírozási keret rendkívül nehéz helyzetbe hozta a kistelepülések iskoláit - mondta az InfoRádiónak Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A szervezet a magyar Nevelők és Tanárok Egyesületével, valamint az Élőlánc Magyarországért Mozgalommal együtt maratoni futóláncot indít, hogy ezzel hívják fel a problémára a figyelmet.

A tervek szerint a résztvevők Telkibányából indulnak és összesen 250-350 kilométert teljesítenek. Az útvonal az észak-magyarországi kistelepüléseket, valamint néhány nagyvárost érint. A PDSZ elnöke elmondta, hogy a kistelepülési iskolák pedagógusait, szülőket, valamint önkormányzati képviselőket várják a váltóba, hiszen róluk és gyermekeik érdekében szervezik az akciót.

A futólánc végcélja Budapest, ahol vagy a Parlament vagy az Oktatási Minisztérium elé fognak megérkezni a résztvevők. A futók petíciót nyújtanak majd át Szili Katalin házelnöknek.

A mostani akció a tavaly ősszel kezdődött, a falusi iskolák és óvodák megmentéséért indított kezdeményezés folytatása. Civil szervezetek a közoktatási törvény 2006-os módosítása ellen folyamatosan tiltakoznak. A törvény értelmében a kisiskolák alsó tagozatait nagyobb intézményhez lehet kapcsolni. Az összevonásokkal és a normatíva csökkentésével több kistelepülés iskolájának működése került veszélybe.