Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Tizennégy éve szerepel az SZDSZ tagnyilvántartásában Gulács polgármestere

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizennégy éve szerepel az SZDSZ megyei szervezetének tagnyilvántartásában Vass Albert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulács polgármestere - tudatta Lövei Csaba, a párt megyei irodavezetője azt követően, hogy Vass Albert előző nap azt közölte: nem tudott arról, hogy az SZDSZ-ben párttagként nyilvántartják, és nem volt ott a tavalyi elnökválasztó küldöttgyűlésen.

"Vass Albert polgármester tizennégy éve szerepel az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének tagnyilvántartásában. A belépésének időpontja 1994. szeptember 20., regisztrációs száma: 36907. Az SZDSZ Alapszabályának 83/e pontja szerint az országos küldöttgyűlésen szavazati joggal vesznek részt azon polgármesterek és alpolgármesterek, akik tagjai az SZDSZ-nek" - közölte Lövei Csaba.

Mint közleményében írta, érthető Vass Albert felháborodása azért, mert a nevével valaki visszaélt, ám az lett volna a szerencsés, ha SZDSZ-tagságával kapcsolatban akkor tett volna észrevételt, amikor megkapta a küldöttgyűlésre szóló meghívóját és a megtárgyalandó anyagokat. A szabolcsi irodavezető szerint ha akkor jelzi Vass Albert, hogy nem kívánja megtartani SZDSZ-tagságát, és nem kíván élni küldötti jogosultságával, nem szerepelt volna a neve a küldöttek között.

Vass Albertnek korábbi nyilatkozata szerint nincs és az elmúlt években nem is volt "párttagszerű" kapcsolata sem az SZDSZ-szel, sem más pártokkal. Közölte: 1994-ben és 1998-ban Fidesz-SZDSZ-MDF támogatással indult a polgármesteri tisztségért a helyi önkormányzati választáson, Gulácson.

A hírTV múlt pénteken számolt be arról, hogy nemcsak a Jüttner-jelentésben szereplő négy álküldött szavazott tavaly az SZDSZ elnökválasztásán, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is volt olyan küldött - a gulácsi polgármester - akinek aláírása szerepelt ugyan a párt elnökválasztási jegyzőkönyvében, de valójában nem jelent meg a küldöttgyűlésen.

Jüttner Csaba, az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke belső vizsgálatot kezdeményezett, miután meggyőződött arról, hogy Vass Albert valóban nem volt jelen a küldöttgyűlésén.

Az SZDSZ ügyvivői testülete február 12-én kérte fel Jüttner Csabát, hogy vizsgálja ki, mi történt az elnökválasztáson. A vizsgálat lezárását követően, múlt pénteken Fodor Gábor, valamint Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István közölte: felfüggesztik tagságukat az SZDSZ ügyvivő testületében, mert szerintük az elnökválasztáskor történt visszaélések és a Jüttner-jelentés kapcsán a testület nem hozta meg a szükséges politikai döntést, vagyis nem határozott a tisztújító küldöttgyűlésről.

A távirati iroda információi szerint az SZDSZ kedden összevont ügyvivő testületi és frakcióülést tart, amelyen nem vesz részt sem Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, sem John Emese, és feltehetően Szent-Iványi István sem.

Gulyás József, a párt Országos Tanácsának (OT) elnöke hétfőn azt mondta, ő maga és az ügyvivői testületből azok, akik egyben frakciótagok is, értelemszerűen részt vesznek a frakció munkájában. Az OT elnöke - utalva a szabolcsi ügyre - úgy véli, a megyei elnöknek, a megyei szervezőnek vagy az országos központnak valószínűleg észre kellett volna vennie, hogy valami nincsen rendben