Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

\"A 4-es metró miatt le kell bontani az Erkel Színházat\"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Senkinek sem ajánlja a manapság annyira népszerű, tucatjával épülő lakóparkokat Zoboki Gábor építész. A szakember az InfoRádiónak elmondta: a lakossággal is meg kellene vitatni a várostervezés részleteit. Úgy véli: a 4-es metró megtervezése hibás, mert például olyan helyeket tesz tönkre az építkezés, mint az Erkel Színház.

A lepattant bérházakból a lakóparkokba menekülnek az emberek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Zoboki Gábor, hozzátéve: műszaki szempontokat és a minőséget figyelembe véve egy 100 éves belvárosi lakás jobb állapotban van.

Az építész úgy véli: hamarosan megfordul az a tendencia, hogy az emberek a város szélén elhelyezkedő lakóparkokba költöznek, és egyre többen fognak visszatérni a belvárosba.

Élhetővé kell tenni a várost, mert az nagyon jó hely - fogalmazott a szakember, hozzátéve: aki nem akar füvet nyírni, állandóan a betörőt figyelni, bejárónőt tartani, hanem kulturálisan gazdag és izgalmas életet szeretne élni, az ne menjen el a városból.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a várostervezés ideális formája az, ha a szakemberek állítanak valamit, és azt megvitatják a lakossággal. Ki kell nyitni a tervezői kérdéseket az emberek felé - mondta Zoboki Gábor, aki szerint ez az egyetlen módja annak, ha a várostervezést a közszféra és a szakma közösen próbálja megoldani.

A 4-es metró tönkreteszi az Erkel Színházat

Zoboki Gábor állítja: a mérnök szakma csak a saját szűk területét figyelembe véve indította el a metróépítést, és nem gondolta végig, hogy az mivel jár.

Példaként említi az Erkel Színházat, amiről úgy véli: a 4-es metró megépítése lehetetlenné teszi az intézmény hosszú távú fejlesztését, ezért le kell majd bontani. A főváros a saját telkén a saját színházát a saját metrójával bontja le - fogalmazott.

Hanganyag: Exterde Tibor