Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Bokros \"rosszul emlékezett\": mégis tagja volt az MSZP-nek

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mind Dávid Ibolya, mind Bokros Lajos azt állítja, a volt pénzügyminiszter, az MDF EP-listájának vezetője nem volt tagja az MSZP-nek. A Hírszerzőnek adott interjúban egyenesen legendának nevezte Bokros Lajos az MSZP-tagságáról szóló híreszteléseket. Pedig minisztersége után belépett a kispesti alapszervezetbe. A tagsága azért szűnt meg, mert nem fizetett tagdíjat.

Dávid Ibolya, azzal a trükkel próbálta megnyugtatni az MDF tagságát, amikor fölmerült a közgazdász neve, mint a párt EP-listájának vezetője, hogy ""Bokros Lajos nem volt MSZP-tag minisztersége ideje alatt sem, és most sem az".

Arról "nagyvonalúan" nem szólt, a két időpont között ellenben Bokros tagja volt a szocialista párt kispesti alapszervezetének.

Bokros maga legendának nevezte párttagságát a Hírszerzőnek adott interjújában: "Az MSZP-be való belépésem legenda. Nem léptem be sem a szocialista pártba, sem máshová. A Horn-kormányból történt távozásom után Washingtonba, a Világbankhoz mentem dolgozni."

1996-ban, a Mozgó Világnak adott Bossányi Katalinnak adott interjújában viszont még épp az ellenkezőjét bizonygatta: "Mivel az MSZP-ben vannak számosan, akik támogatnak, úgy érzem, hogy kötelességem viszonozni ezt a támogatást. (...)Én akkor lépek be az MSZP-be, amikor sokan éppen kifelé tartanak."

Azt is kifejtette: "Sosem tagadtam, hogy baloldali vagyok, a párttagságomat is megtartottam 1991-ig. Ráadásul azokban az időkben intenzíven részt vettem a reformkörök munkájában.

Majd az interjút képviselő újságírónő már tényként közli kérdésében: S azután elfogadta Nyers Rezső invitálását, s be is került a parlamentbe."

A beszélgetésben felidézésre kerül, hogy Bokros Lajos az első parlamenti ciklusban MSZP-képviselőként került a Budapest Bank élére. Bossányi Katalin újabb kérdésére ("Hogy tudta megvédeni magát itt a Budapest Bank élén az MDF-nyomás ellenére?) érdekes választ adott: "Szerencsém volt. Amikor Antall befolyása - betegsége révén - meggyőngült, "örökösei" több menetben ki akartak nyílni, s ezt nem is rejtették véka alá.

Az interjú lezárása külön kitér párttagságára. Idézzük.
" - S miért lépett be a kispesti MSZP-be? Ez az "utolsó bosszúja?
- Ellenkezőleg: ez megint erkölcsi állásfoglalás a részemről. Mivel az MSZP-ben vannak számosan, akik támogatnak, úgy érzem, kötelességem viszonozni ezt a támogatást. Ezért a jövőben azon fogok munkálkodni, hogy ismereteim átadásával, ha kell, speciális képzéssel felkészítsem rá a baloldali gondolkodású fiatal szakembereket, hogy profibb módon tudjanak politizálni.
- De ezért miért kell Kispesten pártmunkáskodnia?
- Nem kell. De nem a politikai konjunktúra miatt döntöttem így. Én akkor lépek be az MSZP-be, amikor sokan éppen kifelé tartanak."

Burány Sándor, az MSZP kispesti elnöke is megerősítette az Index kérdésére, hogy a Horn-kormány minisztere 1996-ban csatlakozott a lakóhelye szerinti pártszervezethez. Burány szerint Bokros hivatalosan tagja lett a pártnak, de jogviszonya időközben megszűnt. A volt pénzügyminiszter ugyanis nem járt el a helyi MSZP rendezvényeire, és nem fizette a tagdíjat sem.