Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szocialista szórólapon a hajdúdorogi püspöki templom

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök tiltakozik az ellen, hogy székesegyháza fényképét az európai parlamenti választások kampányában bármely politikai erő felhasználja - közölte Kerékgyártó Anikó, a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye sajtóreferense az MTI-vel csütörtökön. Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere a legmesszebbmenőkig azonosul ezzel.

A görög katolikus főpásztor közleménye szerint szerdán a Hajdú-Bihar megyei 9. választókerületben megjelent szocialista szórólapon a legutóbbi évek kormányzásának fejlesztései között tévesen szerepeltették a hajdúdorogi püspöki templomot, holott annak felújítási munkálatai 1998 és 2002 között történtek.

"A jó érzést sértő, ha a sokunk által szeretett templomunk képét bármely politikai erő vagy szervezet úgy akarja fölhasználni, mintha része lett volna annak fölépítésében, fölújításában, működtetésében" - áll a közleményben. A templom Isten erejét és szépségét szimbolizálja, nem pusztán idegenforgalmi látványosság, s főként nem politikai érdekek eszköze - folytatta.

Kocsis Fülöp felhívta a figyelmet: a hajdúdorogi székesegyház elsősorban a görög katolikusoké és azoké, akik "istenkereső szándékkal közelednek feléje". Ezért arra kérte a politikai erőket, hogy tartsák tiszteletben a keresztény értékeket, és azokat ne használják fel saját érdekeik szerint.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere az MTI-nek adott nyilatkozatában maximálisan egyetértett a hajdúdorogi püspökkel, mert, mint mondta, "sem helyszínként, sem szimbólumként nem szabad használni Isten házát" kampánycélokra. Egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy - tudta nélkül - mégis a hajdúdorogi székesegyház fotója szerepelt az egyik szórólapon.