Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Andrási Miklós lett a MÁV Zrt. elnöke

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hónig Péter közlekedési miniszter Andrási Miklóst, a Grid Zrt. igazgatóját nevezi ki a MÁV Zrt. igazgatósága elnökének, későbbiekben elnök-vezérigazgatójának, Antali Károly kabinetfőnököt pedig közösségi közlekedési miniszteri biztosnak.

Hónig Péter szerdán újságíróknak elmondta: Heinczinger Istvánnal, a MÁV Zrt. jelenlegi vezérigazgatójával szemben "nincs bizalomvesztés".

A miniszter kitért arra, hogy a közösségi közlekedést, elsősorban a MÁV-ot át kell alakítani. Jelenleg a közösségi közlekedés - a MÁV és a Volán - állami finanszírozása 280 milliárd forintba kerül évente, és az IMF-fel kötött megállapodás alapján 2010-ben 40 milliárd forintot kell ebből megtakarítani.

Hónig Péter közölte: a közösségi közlekedés átalakításával a cél a MÁV-csoport finanszírozhatóságának megteremtése, az állami pénzből finanszírozott Volán és vasúti közlekedés párhuzamosságának megszüntetése, a közösségi közlekedés társadalmi elismertségének visszaszerzése, a bizalom megteremtése, a piaci szemlélet kialakítása.

Korábban a távirati iroda arról számolt be: egyebek mellett azért esett a választás Andrási Miklósra, mert a kormányzat olyan szakemberre akarta bízni a vasúttársaság több éven keresztül tartó átalakításának levezénylését, aki bírja a mostani ellenzék bizalmát is.

Andrási Miklós a Fidesz alapító tagja; az európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP listájának 46. helyén szerepelt, de nem politizál aktívan. A közgazdász végzettségű szakember jelenleg a Budacash Brókerház Rt. befektetési igazgatója.

Az MTI úgy tudja: a MÁV jelenlegi vezérigazgatója, Heinczinger István operatív vezetőként a helyén marad. Az új elnök-vezérigazgató a vasúttársaság átalakításával foglalkozik majd, és elkészíti, illetve végrehajtja az erre vonatkozó tervet. A folyamatot miniszteri biztos követi nyomon. A MÁV-on jövőre 40 milliárd forintot akar spórolni a kormány.