Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Ami kiszivárgott az MSZP zárt kongresszusáról

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Zárt ajtók mögött zajlik az MSZP kongresszusa a XIV. kerületi Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában. A tanácskozáson a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy nem lesz választási költségvetés és hangsúlyozta: a választók látják, melyik pártra számíthatnak a bajban. Lendvai Ildikó pártelnök azt hangsúlyozta, hogy elég az előre hozott választások emlegetéséből.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a kongresszuson bejelentette, hogy szeptemberben lemond posztjáról.

Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: tisztség nélkül kíván dolgozni a baloldal újjáépítésén. Közlése szerint azért jelentette be már most döntését, hogy az MSZP vezetése és a frakció időben fel tudjon készülni arra, hogy az őszi parlamentkezdésre új házelnököt kell jelölni.

A távirati iroda információi szerint Bajnai Gordon kormányfő arról beszélt, hogy most válság van és nem választás, így a jövő évi költségvetésnek is erre kell reagálnia. A miniszterelnök leszögezte: három számot kőbe lehet vésni, amelyekből nem enged. Ragaszkodik a 3,8 százalékos hiányhoz, valamint ahhoz, hogy 120 milliárd forintos megtakarítás legyen az önkormányzatoknál, 40 milliárdos pedig a MÁV-nál.

Az információk szerint a miniszterelnök azt mondta: a válságnak nincs vége, ahogy a válságkezelésnek sem és az ország még nincs túl a nehezén.

A kormányfő arról is szólt, hogy a Magyar Gárda feloszlatásáról szóló bírósági ítélet fontos, de nem elég, mert a szélsőségeket politikai-közéleti karanténba kell zárni. Mint mondta, a szélsőségek azért erősödtek meg az országban, mert a létező problémákra "gyalázatosan leegyszerűsítő" válaszok születtek.

A tyúklopás is bűn, ami ellen joggal várja az állam védelmét minden polgár - fogalmazott a távirati iroda értesülései szerint a miniszterelnök, aki megismételte: Magyarországon rendnek kell lennie.

Bajnai Gordon ismertette a küldöttekkel a tervezett roma integrációs programot, amelyben az érintetteknek is van felelősségük: be kell tartaniuk az együttélés szabályait, mindenkinek dolgoznia kell, aki képes rá, és tennie kell azért, hogy ne örökítse át gyerekeire a hátrányokat.

A MTI úgy tudja, a miniszterelnök azt mondta: ezek a valódi demokratikus válaszok, nem azok, amelyekkel neonácik házalnak országszerte.

A miniszterelnök azzal összefüggésben,hogy a Fidesz visszavonná a kormány intézkedéseit, úgy fogalmazott: "kapus vagyok, védeni akarok, de nincsenek sikeres, magára hagyott kapusok, mert kellenek a hátvédek és a csatárok is". Kell egy csapat - hangoztatta beszéde végén a miniszterelnök. A kormányfő kongresszusi beszéde elején azt is mondta: eddig nem tudta, melyik a kedvenc olasz csapata, de a múltkori kongresszuson megvilágosodott, hogy az ő csapata nem az Internazionale, hanem a Milan. (Ezzel a miniszterelnök arra utalhatott, hogy a legutóbbi kongresszuson a résztvevők elénekelték az Internacionálét.)

Lendvai Ildikó beszédében azt hangsúlyozta, hogy elég az előre hozott választások emlegetéséből. A szocialista pártelnök azt kérte, hogy a párt országos választási bizottságának tagjai a költségvetés elfogadása után mondjanak le kormányzati szerepükről.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: 1,7 millió nyomós okuk van a válságkezelés támogatására, ugyanis ennyi devizahiteles nyertese van a politikájuknak. Aki az előre hozott választások mellett akar aláírást gyűjteni, az szegfű nélkül gyűjtse. Inkább naranccsal - fogalmazott az a pártelnök.

Az Index szerint a pártelnök azt is mondta: "aki még egyszer, bármilyen generációs vitában le mer öregezni, annak kitépem a haját." Telly Savalas azt mondja, igazi férfi nem pazarolja a hormonjait hajnövesztésre. Én sem akarom harci kedvünket és energiáinkat személyi kérdésekre pazarolni" - mondta az Index szerint Lendvai Ildikó.

Mesterházy Attila frakcióvezető az információk szerint arról beszélt, hogy az MSZP nem populista, hiszen felelősen gondolkozva, saját népszerűségét is képes beáldozni a haza érdekében. Azt is hangsúlyozta, hogy büszkék lehetnek a baloldalra, az emberek mindig számíthatnak a felelősen gondolkodó, cselekvő szocialistákra.

Ne azt mondd, más mit tegyen, hanem azt, hogy te mit vállalsz - fogalmazott a politikus. Mesterházy Attila hangoztatta, hogy a következő választáson győzni akarnak, 2010 májusáig ott állnak a kormány mögött. Utalt arra is, hogy, a kisebbségi véleményeket nem a médiában kell elmondani, hanem házon belül.

{{keretes_cim}}

A Fidesz a kongresszusra úgy reagált: hiába fordítják meg a mozdonyt, annak a másik oldala is csak ugyanolyan, az emberek ugyanazt látják. Mozdonyfordítás helyett mozdonycserére van szükség - írta Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő arra utalva, hogy az MSZP a Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában tartja kongresszusát.

Az MSZP kongresszusára érkező küldötteket szombaton reggel kisebb demonstráció fogadta a Vasúttörténeti Park bejárata előtt. A Magyar Kommunista Munkáspárt hat tüntetője két óriási transzparensének egyikén az volt olvasható: "Ide vezetett 20 év álbaloldali politikája". A politika szóban a T-betűt behajtani tilos táblában ábrázolták.

Géczi Attila, a Munkáspárt országos elnökségének tagja az MTI-nek azt mondta, arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az elmúlt húsz év MSZP által művelt baloldali politikája hova vezetett.

A park főbejárata előtt, az utcán több tucatnyi újságíró, fotós és operatőr várakozik. A Vasúttörténeti Park a rendezvény miatt szombaton zárva tart.