Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Gyenesei: az ország működőképességét kockáztatja a 120 milliárd forintos kivonás az önkormányzatoktól

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyenesei István szerint kompenzáció nélkül az önkormányzatok működésének megbénulását és ez által az ország működőképességét kockáztatja a 2010-ben tervezett 120 milliárd forint támogatás kivonása az önkormányzatok költségvetéséből.

"A kitűzött célnak pont a fordítottját eredményezheti egy ilyen döntés" - mondta a Gyurcsány-kormány volt önkormányzati minisztere, független országgyűlési képviselő Bajnai Gordon miniszterelnök szombati, az MSZP kongresszusán elhangzott kijelentésére reagálva.

A miniszterelnök a MSZP zárt ajtók mögött zajló kongresszusán az MTI tudomása szerint leszögezte: három számot kőbe lehet vésni, amelyekből nem enged. Ragaszkodik a 3,8 százalékos hiányhoz, valamint ahhoz, hogy 120 milliárd forintos megtakarítás legyen az önkormányzatoknál, 40 milliárdos pedig a MÁV-nál.

Gyenesei István az elhangzottak alapján azt mondta: "mivel az önkormányzatok helyzetének alakulásán múlik az ország sorsa, ezért a tervezett megvonás mértékét, rendkívül magasnak ítélem". Hangsúlyozta: ő maga is sokszor elmondta, hogy az önkormányzati rendszerben sok tartalék van, de az önkormányzatok nagy többségének nincsenek mobilizálható tartalékai.

Mint kifejtette: a 2009-es évben joggal kevesellt mindössze 5-6 százalékos növekedés helyett ez 2010-ben 8-10 százalékos támogatás csökkenést jelent, amihez hozzá kell adni a legalább 5 százalékos inflációs hatást, az 5 százalékos ÁFA-emelés következményét, a jelentős saját bevétel - például iparűzési adó - kiesést és a hitelfelvételekből, illetve kötvénykibocsátásokból származó drasztikusan növekvő hiteltörlesztési kötelezettségeket.

Ez együttvéve, óvatosan becsülve is jóval több mint 20 százalékos reálérték-visszaesést jelent - összegezte a működési források csökkenésének mértékét a politikus.

"Az önkormányzati belvilág elviselhető és szükséges változtatási alternatíváit az elmúlt fél évben előkészítettük, azok készen állnak a megmérettetésre" - mutatott rá Gyenesei István, elismerve ugyanakkor: "bár a rendszer reformálásának ma nincsenek meg az elengedhetetlen politikai feltételei".

Ami viszont feles törvénymódosítással, illetve ágazati rendeletmódosítással gyorsan megoldható - tette hozzá -, az a költséggel járó önkormányzati kötelezettségek körének jelentős csökkentése.