Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Sunday Times: Szaúd-Arábia állítólag megnyitná légterét Irán felé tartó izraeli gépek előtt

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szaúd-Arábia engedélyezné légterének használatát olyan izraeli harci gépeknek, amelyek támadásra indulnak Irán nukleáris létesítményei ellen - írta vasárnap egy brit hetilap.

A The Sunday Times tudni véli, hogy az izraeli hírszerzés, a Moszad főnöke titkos megbeszéléseket folytatott e kérdésről szaúdi képviselőkkel. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hivatala vasárnap "alapvetően tévesnek és abszolút alaptalannak" minősítette a londoni hetilap értesülését.

Avigdor Liberman külügyminiszter június elején hangsúlyozta, hogy Izrael nem tervezi Irán megtámadását.

Meir Dagan, a Moszad főnöke a The Sunday Times szerint arról biztosította Netanjahut, hogy Szaúd-Arábia "nem venne tudomást" az izraeli katonai gépekről, amennyiben azok Irán elleni támadás céljából repülnének be a légterébe. A lap idézett egy nyugalmazott izraeli titkosszolgálati alkalmazottat, aki úgy vélte, hogy az iráni atomfegyver lehetősége jobban aggasztja a szaúdi királyságot, mint Izraelt.

Külföldi jelentésekre hivatkozva az izraeli Maariv vasárnap arról számolt be, hogy a múlt héten az Akabai-öbölben láttak egy izraeli tengeralattjárót. Az egység feltehetőleg egyiptomi jóváhagyással haladt át a Földközi-tenger felől a Szuezi-csatornán. A német gyártmányú, Delfin típusú tengeralattjárót izraeli szakemberek alkalmassá tették atomfegyverek hordozására. Érkezése a Vörös-tengerre, ahonnan áthajózhatna a Perzsa-öböl közelébe, ennélfogva Irán elleni esetleges fenyegetésként értékelhető - írta a Maariv.