Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szili: a baloldal feláldozta magát a neoliberális gazdaságpolitikának

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szili Katalin szerint újjá kell építeni a baloldalt, amely az elmúlt években feláldozta magát az általa végrehajtott neoliberális gazdaságpolitikának.

E gazdaságpolitika végrehajtásában ugyan volt szükségszerűség, "de azért hosszú távon még ezen belül is meg kell tudnunk teremteni azokat értékeket, amelyeket úgy hívunk, hogy szolidaritás vagy igazságosság, vagy éppen az embereknek a biztonsága" - mondta az Országgyűlés elnöke az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában.

A házelnök úgy fogalmazott, "megmosolyogtatóan" olvassa azokat az elemzéseket, amelyek miniszterelnök-, pártelnök-, illetve köztársaságielnök-jelölti vagy uniós biztosi ambícióiról szólnak. "Ha ezekbe az irányokba mentem volna, nem köszönök le a házelnökségről. (...) Minden ilyen találgatás alapvetően sántít" - közölte.

Véleménye szerint Magyarországnak szüksége van egy erős baloldalra, és ő ennek újjáépítésében szeretne munkálkodni.

Arra a felvetésre, hogy gyakorta nyilvánította ki ellenvéleményét az MSZP politikájával kapcsolatban, úgy válaszolt: politikusként óriási hibát követne el akkor, ha úgy gondolná, politikustársainak kell megfelelnie. "Azt tartom szem előtt, mi az, amit a társadalom tőlünk elvár" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy valóban volt több olyan kérdés, amelyben a látásmódja eltért attól, amelyet "a párt mainstreamje" képviselt. Példaként említette a 2004. december 5-i, kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazást.

Volt számos olyan kérdés, amelyben az MSZP vállalhatott volna sokkal markánsabb és a társadalom számára elfogadhatóbb megoldást; ezt az élet is igazolta utólag - vélekedett az Országgyűlés elnöke.

Arra, miszerint erősödnek az olyan vélemények, amelyek kétkedéssel fogadják, hogy létezhet-e olyan baloldal, amelynek vezetői milliárdosok, Szili Katalin úgy reagált: ha ehhez járul egyfajta politikai érzéketlenség is, az visszatetsző. Szerinte nem fordulhat elő az, hogy aki vezető pozíciót tölt be, akkor helyezi offshore cégekbe vagyonát, amikor példával kellene szolgálnia.