Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Alkotmánysértő és alkalmazhatatlan a VI. kerületi \"csendrendelet\"?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Liszt Ferenc téri, Andrássy úti, Hajós utcai, és Nagymező utcai vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület szerint a terézvárosi önkormányzat \"csendrendelete\" alkotmánysértő, önkényes, diszkriminatív és alkalmazhatatlan. Erről az egyesület kedden tájékoztatott.

A rendelet, amely szeptembertől megtiltja a környékbeli vendéglátó-ipari egységeknek, hogy 22 óra után is nyitva tartsanak, ellentétes az alkotmánnyal, mert bizonytalan megfogalmazásaival sérti a jogbiztonság követelményét, súlyosan korlátozza a gazdasági verseny szabadságát és a tulajdonhoz való jogot is - írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az egyesület.

Hozzátették, szerintük a szabályozás megalkotása is jogtalan, mert nem előzték meg konzultációk.

A közleményben arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendelet miatt kiürülne a főváros belvárosának hagyományos szórakozónegyede, a kerület üzleteinek és lakásainak értéke pedig drasztikusan csökkenne és munkahelyek ezrei szűnnének meg.

Az egyesület szerint a szabályozás miatt az önkormányzat, de a lakók is jelentős bevételtől esnének el, és alapvetően megváltozna a világörökség részévé nyilvánított Andrássy út arculata.

Tájékoztatásuk szerint a Broadway Egyesület párbeszédet kezdeményezett az önkormányzattal, a tárgyalások első fordulója szerdán lesz. Az egyesület arra törekszik, hogy a szabályozás felülvizsgálata után mind a lakók, mind a vendéglátósok számára betartható rendelet szülessen - áll a közleményben.

A szeptember elsején hatályba lépő rendelet értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A szabályozás egyedül a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátó-ipari egység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.

Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt - az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében - nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig - a hozzájárulás megszerzése után - legfeljebb éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.

A rendelet ellen több szervezet tiltakozott. A Főpolgármesteri Kabinet, közlése szerint, aggodalommal figyeli a szigorú korlátozást, Budapest városarculati tanácsnoka pedig a "csendrendelet" felülvizsgálatát kérte. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara sem támogatja a határozatot, amelyről előzetesen nem egyeztetettek a kerületi illetékesek a szakmai szervezettel. Az újkorcsoport elnevezésű civil szervezet az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordult.