Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Továbbra is nő a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lassan, de továbbra is nő a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon, ahol a vírus hordozóinak 70-80 százaléka férfi - mondta Ujhelyi Eszter, a Szent László kórház immunológiai laborjának vezetője.

A szakértő, aki egyben az egyesület titkára is, közölte: Európában a HIV-fertőzöttek többsége általában férfi, de míg Közép-Európában, így nálunk is 80-90 százalékuk homoszexuális kapcsolatban fertőződött meg, addig keletebbre az intravénás droghasználat, nyugatabbra pedig a heteroszexuális kapcsolat a fő veszélyforrás az AIDS szempontjából.

Magyarországon 1985 óta végeznek AIDS-szűrést, 2009-ig összesen 1700 HIV-fertőzöttet regisztráltak. Ez a szám nemcsak a magyar, hanem a Magyarországon regisztrált külföldi fertőzötteket is magában foglalja - mondta Ujhelyi Eszter. Mint hozzáfűzte, az országban évente 3-4 ezer anonim AIDS-vizsgálatot végeznek el, s a tapasztalatok szerint egyre növekszik a heteroszexuálisok, ezen belül a fiatal lányok aránya a fertőzöttek között.

Bár egyre kisebb számban, de vannak a fertőzöttek között olyan gyerekek is, akik anyjuktól "örökölték" a betegséget, azzal együtt, hogy a mai, modern gyógyászat már képes a HIV-fertőzött terhes nőket olyan kezelésben részesíteni, amelynek segítségével a gyermek egészségesen születhet meg - közölte a szakértő.

A kezeléssel kapcsolatban elmondta, hogy a modern gyógyszereknek köszönhetően ma már együtt lehet élni a betegséggel. A mostani körülmények között például a HIV-fertőzöttek (nők és férfiak egyaránt) vállalhatnak gyermeket, és az életminőségük is sokat javult.

A gyógyszerek hatékonyabbak és kevesebb a mellékhatásuk. A mellékhatásokat azonban nem tudták teljesen kizárni, így a rendszeres gyógyszeres kezeléstől megváltozhat a betegek zsíranyagcseréje, csontritkulás és kardiológiai problémák fordulhatnak elő - részletezte Ujhelyi Eszter.

A laborvezető szerint a kór növekvő terjedésének egyik oka, hogy "lanyhult" a veszélyérzet például a fiatalok körében, akik "teljesen tájékozatlanok a betegséggel kapcsolatban"; nem védekeznek és felelőtlenül váltogatják szexuális partnereiket. A társadalmi hozzáállás viszont sokat javult, így a betegtől - a tapasztalatok szerint - már nem fordul el a családja, nem közösítik ki, a fertőzöttek könnyebben birkóznak meg a betegséggel - mondta a szakértő.