Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Rainer M. János: A Kádár-rendszerben hagytak élni, de rajtunk tartották a szemüket

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A békés átmenet magyar forgatókönyvével függ össze, hogy a teljes elitváltás nem következett be 1989-ben - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában az 1956-os Intézet főigazgatója. Rainer M. János szerint elengedhetetlen az erkölcsi tanulságok levonása.

A Kádár-rendszer haszonélvező rétegének egy része átkerült a politikai, gazdasági és kulturális elitbe a rendszerváltás után - mondta az InfoRádió Aréna című az 1956-os Intézet főigazgatója.

Rainer M. János kiemelte: volt egy társadalmi csoport, amely súlyos kárvallottja volt a rendszernek, de ezt nem lehet abszolutizálni. Ugyanakkor azzal szembe kell nézni, hogy nem lehet az egész társadalmat közvetlen áldozattá stilizálni, mert nem kemény sztálinizmus működött, az 1956, de főleg 1953 előtt létezett - fejtette ki. A történész közölte: az 1960-as évek eleje óta más, de káros technikákat alkalmaztak, hagytak élni, de rajtunk tartották a szemüket.

Attól, hogy a teljes elitváltás nem következett be 1989-ben, nem lehet tagadni a rendszerváltás megtörténtét, és nem érdemes vitatni az eredményeit - hangsúlyozta Rainer M. János, aki szerint ez a békés átmenet magyar forgatókönyvével függött össze. A történész szerint elengedhetetlen az erkölcsi tanulságok és következtetések levonása, valamint nyilvánvalóvá tétele a helyzetünk megértéséhez.

Hanganyag: Exterde Tibor