Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai Gordon hétfőn találkozik a közös nyilatkozatot megfogalmazó budapesti nagykövetekkel

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfő délután találkozik Bajnai Gordon miniszterelnök azzal a kilenc nagykövettel, akik szerdán közös nyilatkozatban hívták fel a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezők veszélyeire.

Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek vasárnap elmondta: a konzultációt azután kezdeményezte a kormányfő, hogy a nagykövetek közleményükben aggodalmuknak adtak hangot több "nem transzparens" viselkedéssel kapcsolatban a közszolgáltatások, műsorszolgáltatások és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein.

A Brit Nagykövetség honlapján magyarul olvasható közös nyilatkozatban az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetei emlékeztettek arra, hogy a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik. Kifejezték reményüket, hogy a magyar gazdaság növekedési pályára áll, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy sok múlhat a külföldi befektetők döntésén.

"Magyarország barátaiként" remélik, hogy olyan befektetési klíma marad, amely "vonzó célállomássá teszi" az országot - fogalmaztak, hangsúlyozva, hogy az átláthatóság előny lehet ilyen versenyhelyzetben.

Szollár Domokos hangsúlyozta: a miniszterelnök azért kezdeményezte a személyes találkozót, hogy a nagyköveteknek személyesen is legyen lehetőségük kifejteni aggályaikat. Bajnai Gordon tájékoztatni kívánja a nagyköveteket arról, hogy a magyar kormány elkötelezett abban, hogy ösztönözze a befektetéseket és további fejlesztéseket vonzzon, s abban is, hogy a kormány antikorrupciós intézkedéscsomagja sikeres legyen - tette hozzá.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány álláspontja szerint folytatni kell a megkezdett szigorú és következetes gazdaságpolitikát, amely a munkát és a vállalkozást helyezi a középpontba. Másrészt el kell indulni a tisztább és átláthatóbb közélet felé vezető úton, amelynek érdekében a kabinet már több lépést is tett az elmúlt időszakban.

Emlékeztetett arra: a kormány 2004 óta kiemelten fontosnak tartja a külföldi vállalatok Magyarországra vonzását. Tájékoztatása szerint az elmúlt öt évben összesen 70 nagy külföldi befektető projektjét támogatta a kormány egyedi kormánydöntések formájában. Ennek nyomán 1 320 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, melyhez a kormányzat 118 milliárd forinttal járult hozzá. A beruházások nyomán 24 ezer munkahely jött létre.

Szollár Domokos kitért arra, az elmúlt hét évben jelentősen gyarapodtak a külföldi befektetések Magyarországon: a 250 főnél több embert foglalkoztató közel 350 külföldi tulajdonú cég több mint 250 ezer embernek ad közvetlenül munkát.

A vállalkozások által alkalmazottak után megfizetett bérjárulékok összege 1998 óta egyenletes növekedést mutat, és 2007-ben már megközelítette a 300 milliárd forintot. Az általuk befizetett társasági adó 2007-ben meghaladta a 75 milliárd forintot - tette hozzá a kormányszóvivő.