Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Januártól bármikor sztrájkot hirdethet a BKV szakszervezete

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január 1-jétől megszűnik a kollektív szerződés a BKV-nál. A foglalkoztatást a munka törvénykönyve fogja szabályozni. Az áttérést várhatóan az utasok is érzékelni fogják, a szakszervezetek pedig bármikor sztrájkot hirdethetnek.

Nem született megállapodás a BKV szakszervezetei és a cég vezetése között a kollektív szerződés meghosszabbításáról szóló tárgyaláson, így január 1-től megszűnik a BKV-nál a kollektív szerződés, a foglalkoztatást pedig a Munka Törvénykönyve fogja szabályozni - mondta az egyeztetés után Kocsis István, a cég vezérigazgatója.

Amit a menedzsment ajánlott, az természetesen több, mint a munka törvénykönyve szerinti járandóság, de kevesebb annál mint ami a mai kollektív szerződésben van.

Nemes Gábor, a BKV-nál alakult sztrájkbizottság szóvivője szerint a munka törvénykönyvére való áttérés működési zavarokat okozhat, így azt az utasok is érzékelni fogják.

Kocsis István hangsúlyozta, hogy a cég mindent megtesz azért, hogy az utasok minél kevesebbet érzékeljenek a változásból.

A szakszervezetek álláspontja szerint bár a cég vezetése spórolni akar, a munka törvénykönyve szerinti működés költségesebb lesz a társaságnak, például azért, mert új alkalmazottakat kell felvenni. Nemes Gábor kijelentette azt is, hogy a szakszervezetek január 1-től bármikor sztrájkot hirdethetnek.