Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

\"A társadalom fele a rendszerváltás vesztese\"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A társadalom fele a rendszerváltás vesztesének tekinthető - mondta Ferge Zsuzsa szociológus a Politikatörténeti Alapítvány és az ELTE konferenciáján.

Ferge Zsuzsa szociológus szerint az elképesztő adathiány miatt nagyon nehéz megállapítani, hogy a rendszerváltás milyen hatással volt a magyar társadalomra.

A Magyar Tudományos Akadémia Gyermekszegénység elleni programjának vezetője azt mondta: annyi biztos, hogy 1989 után mostanra radikálisan csökkent a munka, mint létfenntartó foglalkozás iránti tisztelet, és lényegében a létbiztonság is megszűnt.

Ferge Zsuzsa a Politikatörténeti Alapítvány konferenciáján úgy vélekedett, hogy egy paternalista közfelelősség helyébe belépett az egyéneket felszabadító önfelelősség. A szociológus egy 1995-ös és egy 1992-2007-ig terjedő Tárki vizsgálata alapján azt mondta, kétszer annyian vesztettek a rendszerváltáson, mint ahányan nyertek.

"A rendszerváltás előtti időszakhoz képest 25 százalékra tehető a nyertesek, és körülbelül 45-50 százalékra azok aránya, akiket a veszteségek: a munkabiztonság, munkajogok gyengülése és a jövedelmi viszonyok gyengülése személyesen is érintenek" - fejtette ki.

Ferge Zsuzsa szerint létezhet akármilyen rendszerváltás-felfogás, sőt, sokak szerint nem is történt semmi 1989-ben, az vitathatatlan, hogy mára szabadság, jogállamiság és demokrácia van, ami 1989 előtt nem volt.

A mérleg elkészítésekor fontos figyelembe venni a társadalmi egyenlőtlenséget is, ami lényegében nem létezett az előző rendszerben, most viszont már szakadékok tátonganak egyes rétegek között.