Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Hajnali negyed kettőig tartott a szavazás a XI. kerületben

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfő hajnali negyed kettőkor adhatta le utolsóként szavazatát az a választópolgár, aki hét órát várt arra, hogy igazolással a lakóhelyétől távol élhessen választójogával a főváros XI. kerületének 19-es számú választókörében; az országban utolsóként szavazó fiatalembert a választókerület egyéni képviselői mandátumát az első fordulóban elnyerő Fidesz-KDNP közös jelöltje, Rétvári Bence egy üveg pezsgővel személyesen köszöntötte.

Ostoróczki Szabolcs, a budapesti Műegyetemen tanuló egri fiatal 719-es sorszámmal utolsóként várakozott arra, hogy leadhassa voksát a szavazókörben. Azt mondta, bár ismerte a választási eredményeket, úgy döntött, kivárja sorát, és él választói jogával. A fiatalembert pezsgővel köszöntő Rétvári Bence köszönetet mondott mindazoknak, akik hosszú órákon keresztül sorban álltak a voksolásra várva. Mint a képviselő hangsúlyozta, a köszönet minden várakozót megillet, függetlenül attól, kire adta szavazatát.

Az egyéni képviselői mandátumot 54,6 százalékkal elnyerő országgyűlési képviselő szerint elhibázott volt a döntés, hogy egy szavazókörben kellett szavazniuk az igazolással voksolóknak. A statisztikailag kiszámított 16 másodperc nem elegendő egy választóra - tette hozzá -, az öttagú szavazatszámláló bizottságot 20 tagúra kellett volna növelni ezekben a szavazókörökben, gyorsítva a szavazást, valamint több helyiséget biztosítani.

Főként egyetemista fiatalok várakoztak hosszú órákon át a szavazókörnek kialakított általános iskola épületében, akik miután szavaztak, távozóban az MTI tudósítójának azt mondták: azért várták ki a sorukat, hogy "megfricskázzák" a törvényhozókat, és megmutassák Európának, "okoskodással hogy lehet elbarmolni egy választást, és megkeseríteni egy választópolgár életét".

Egy Szabolcs megyei lány, aki a budapesti Corvinus Egyetemen tanul, azt mondta, azért állt a hat órán át sorba, mert úgy érzi, minden szavazat fontos, és amikor megtudták a választási eredményeket, "már dacból is maradt". A fővárosban a legtöbben, 2823-an, a XI. kerületben kívántak igazolással szavazni a 15. választókerület 19-es szavazókörébe tartozó alig ezer választópolgár mellett.