Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Heim Péter : Már 2005-ben lehetett látni, mekkora lesz a költségvetési hiány

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke szerint már 2005-ben előre lehetett látni, hogy miként alakul majd a költségvetési hiány Magyarországon. Heim Péter az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: egyelőre arról keveset lehet tudni, hogy mekkora lesz a Magyar Nemzeti Bank vesztesége.

A mindenkori kormányzat jóval több információ birtokában van az államháztartási hiányt illetően, és sajnos Magyarországra jellemző, hogy az adatokat próbálják titkolni, eltakarni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságnak elnöke.

Heim Péter emlékeztetett arra, hogy Görögországban is hasonló volt a helyzet. Ott az előző kormányzat 6,7 százalékosra tette a hiányt, a legutóbbi adatok azonban már 12,9 százalékról szólnak.

Magyarországon 2005 végén már voltak olyan elemzők, akik 10 százalék, vagy a fölötti hiányt jósoltak, persze néhány kutatóintézet 5,5 százalékról beszélt - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint a mostani helyzet annyiban más, hogy nagyjából látni lehet, mennyivel lesz nagyobb a deficit.

Sok tétel helyzetéről azonban nem lehet tudni, ilyen például a Nemzeti Bank vesztesége. Ha az árfolyam év végén erősebb lesz, mint év elején, akkor jövőre hatalmas deficit keletkezhet az MNB-nél, és ez a hiány a következő években is meg fog jelenni - hangsúlyozta Heim Péter

Hanganyag: Exterde Tibor