Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Időt adhat az Alkotmánybíróság a Fidesznek a Ptk. átdolgozására

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz visszavonná a nemrég elfogadott, ám május elsején hatályba lépő új Polgári Törvénykönyvet. Az Alkotmánybíróság hétfőn tárgyalja az új Ptk.-t hatályba léptető törvényhez érkezett beadványt, ha a testület helyt adnak a beadványnak, érvényben marad a régi Ptk. Ez sok későbbi zavart előzhet meg.

A Fidesz már az elfogadásakor jelezte: nem ért egyet a szocialista kormány által kidolgozott új Polgári törvénykönyvvel, az ellenzéki képviselők több módosító indítványt nyújtottak be az eredeti előterjesztéshez.

Répássy Róbert, fideszes országgyűlési képviselő korábban az InfoRádióban azt mondta: a Fidesznek több kifogása van az akkor még tervezetként létező törvénnyel kapcsolatban.

"A Fidesz kifogásolja a törvénytervezet családjogi részét, például azt, amely a házassággal közel egyenrangúvá tenné az élettársi kapcsolatot. Komoly aggályokat vet fel az is, hogy az új Ptk. 2010. május 1-jén lépne hatályba, alig több mint négy hónappal a kihirdetése után. Ez egy több mint 1200 paragrafusból álló jogszabály esetén komoly alkotmányossági aggályokat vet fel, hiszen kellő időt kell biztosítani a jogalkalmazóknak, hogy felkészüljenek a törvény életbe lépésére" - fogalmazott.

Balsai István, fideszes képviselő az egyik hírportálnak megerősítette: a Fidesz feltétlenül visszavonja az új Ptk.-t. A politikus megkeresésünkre azonban nem kívánt nyilatkozni, mondván: ez nem az ő szakterülete.

A Ptk. visszavonása komoly zavarokat okozhat, hiszen a törvénykönyv május elsején életbe lép, az új Fidesz-KDNP többségű Parlamentnek pedig legjobb esetben is csak hetek múlva lesz módja döntést hozni ezzel kapcsolatban.

Kiküszöbölheti a helyzetet az Alkotmánybíróság, a testület ugyanis hétfőn tárgyalja a z új Ptk.-t hatályba léptető törvényhez érkezett kifogást - mondta Sereg András, a testület sajtófőnöke.

Ha az Alkotmánybíróság helyt ad a Fidesz korábbi beadványban foglaltaknak - és a döntést május 1. előtt kihirdeti - az új Ptk. nem lép életbe, tehát marad a régi törvénykönyv, a Fidesz pedig csak komoly átdolgozás után terjesztené be az Országgyűlésnek.

Átgondolatlansága és ellentmondásai miatt egyébként a köztársasági elnök korábban megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a polgári törvénykönyv hatályba lépéséről és végrehajtásáról szóló törvényt. Sólyom László az átdolgozás mellett azt javasolta, hogy a jogszabály hatálybalépésének időpontját egységesen, legkorábban 2011. január. 1. napjában állapítsák meg, ám a parlamenti többség ragaszkodott ahhoz, hogy az új Ptk. első két könyve már 2010. május elsején életbe lépjen.