Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Schiffer: Field nélkül Pintér még mindig távcsővel nézné Gyöngyöspatát

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közvetítő civil szervezeteket vonna be a gyöngyöspatai helyzet hosszabb távú megoldása érdekében az LMP - mondta a párt parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréne című műsorában. Schiffer András arról is beszélt, ha nincs Richard Field amerikai üzletember akciója, Pintér Sándor belügyminiszter még mindig távcsővel nézi Gyöngyöspatát.

Richard Field akciója kétségbeesett lépés volt, de azt kellene megvizsgálni, hogy ez miért történt meg - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Lehet Más a Politikai parlamenti frakcióvezetője. A Magyarországon élő amerikai üzletember korábban a párt támogatója volt, és ő kezdeményezte a roma családok kiköltöztetését Gyöngyöspatáról múlt hétvégén.

A Fidesz szerint kitervelt akció volt az evakuálásnak beállított utaztatás. A párt egyik képviselője, Kocsis Máté azt mondta, ha nincs az LMP és a Jobbik, nyugalom lenne a községben. Schiffer András ezt az állítást visszautasította.

A fő felelősség a rendőrséget és a kormányt terheli, lehet bírálni Richard Field akcióját, de a kormánynak nem kellene hülyének nézni az embereket - emelte ki az LMP politikusa. Hangsúlyozta: ha nincs az üzletember akciója, Pintér Sándor még mindig távcsővel nézi Gyöngyöspatát. A belügyminiszter akkor ment le a községbe, és a kormány akkor kapta össze magát, amikor perpatvar lett - tette hozzá.

Schiffer András közölte: nem tartja szerencsésnek az üzletember akcióját, mert a derék és jószándékú gesztusok is balul tudnak elsülni.

Közvetítést sürgetnek

A frakcióvezető beszélt arról is, hogy szeretnék már látni a magyarországi romastratégiát, amire türelemmel várnak, bár az elnökség fél évéből már csak kevés van vissza. Az LMP a sajátját már a kampányban nyilvánosságra hozta - tette hozzá.

A jelenlegi krízishelyzetben az LMP szerint az egyetlen járható út a mediáció, vagyis a közvetítés, békéltetés. Van néhány olyan civil szervezet, amely erre képes, és hatékonyan el tud járni - közölte a politikus.

Schiffer András már a belügyminiszter meghallgatásán, eskütétele előtt jelezte, hogy szeretnének partnerei lenni a kormányzatnak abban, hogy a rendőrség igénybe tudja venni a mediátorok, szociális munkások tudását. Szívesen segítségére vannak a belügyi kormányzatnak és a rendőrségnek abban, hogy közvetítsenek a közvetítők és a rendőrség között - tette hozzá.

A frakcióvezető kiemelte: megoldás kell ahhoz, hogy ne teremtődjenek újra a konfliktusok. Mindenki beláthatja, hogy a büntetőjogi, rendészeti eszközök a konkrét válsághelyzet felszámolására alkalmasak, de az újratermelődés megakadályozására nem - hangsúlyozta.

Kérdéses, hogy a munkaerőpiacon, a gazdasági környezetben, a vidékfejlesztésben mikor lesznek érezhető változások, és hosszú évekbe telik, amíg egy kedvező gazdaságpolitika gyümölcsei beérnek, most ráadásul nem is ebbe az irányba megyünk - mondta el Schiffer András.

A közvetítés azért fontos, mert a közvetítői tevékenységgel lehet egy-egy faluközösségben nyugvópontra juttatni azokat a konfliktusokat, amelyek elbeszélhetetlenné teszik a sérelmeket mindkét oldalon a másik számára - fejtette ki.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor