Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Hány szavazatot adhatnak le a határon túli magyarok?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfőn dönt a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja Kövér László házelnöknek arról a javaslatáról, amely lehetővé tenné, hogy a határon túl élő magyar állampolgárok ne csak listára, hanem egy külhoni választókerületben egyéni jelöltre is szavazhassanak.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága nem támogatja Kövér László házelnök javaslatát, és Csonka Ernő helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is ellenzi azt.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja hétfőn határoz az előterjesztésről - mondta az InfoRádió ReggelInfo című műsorának Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes. Hozzátette: eldöntendő kérdés, hogy a határon túli magyarok egy vagy két szavazatot adhatnak majd le, és hogy megkövetelik-e tőlük a magyarországi lakóhelyet, amelyre lehetőséget biztosít a januárban hatályba lépő alaptörvény.

A nemzetiségek közös listaállításának lehetőségét támogatta az alkotmányügyi bizottság, bár több kormánypárti képviselő szerint is kétséges, hogy a kisebbségek meg tudnak-e egyezni az egységes névsorról. A fideszesek nyitottak arra is, hogy az egyéni jelölteknek az általuk javasolt 1500-nál kevesebb ajánlószelvényt kelljen összegyűjteniük, de ellenzik az LMP indítványát, amely ötszázra csökkentené az induláshoz szükséges cédulák számát, mert akkor szerintük a valós társadalmi támogatottsággal nem rendelkező jelölteknek is esélyt adnának a választáson való részvételre.

A női kvóta bevezetésére irányuló indítványt leszavazta a bizottság. Ennek érdekessége, hogy ezt a javaslatot együtt terjesztette be a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és az LMP-s Ertsey Katalin.