Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Négy rokonát ölte meg a kulcsi ámokfutó - a nap hírei

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gyanú szerint négy rokonát gyilkolta meg egy férfi a Fejér megyei Kulcson. Szigorított a kormány a bérkompenzáció-igénylésen. Az új szlovák miniszterelnök szerint nem lehet nulláról kezdeni a szlovák-magyar kapcsolatokat. A nap legfontosabb hírei április 6-án.

A gyanú szerint négy rokonát gyilkolta meg egy férfi a Fejér megyei Kulcson. A 24 éves fiatalember a család házában, vélhetően egy vita után, brutális kegyetlenséggel megölte nagyszüleit, apját, bátyját, és súlyosan megsebesítette három másik rokonát. A Terrorelhárítási Központ kommandósai nem sokkal később, a ház közelében, egy mocsaras területen elfogták a gyanúsítottat, aki nem tanúsított ellenállást, mellette megtalálták a vélhetően a gyilkosságokhoz használt késeket.

Fellegi Tamás szerint jó úton halad Magyarország és ezzel elkerülhető az államcsőd. A tárca nélküli miniszter azután nyilatkozott a Bloomberg hírügynökségnek, hogy Washingtonban informális megbeszélést folytatott a Nemzetközi Valutaalap Magyarországgal foglalkozó stábjával. Az interjúban Fellegi Tamás megerősítette, hogy ötoldalú szakértői egyeztetés kezdődik a jegybanki függetlenségről szóló szabálycsomagról az Európai Központi Bank, az Európai Unió, az IMF, a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank jogi szakértői között.

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett előzetes külkereskedelmi adatok szerint februárban a kivitel értéke 6,3 százalékkal 1.930 milliárd forintra, a behozatal pedig 9,5 százalékkal 1.733 milliárd forintra bővült. A külkereskedelmi mérleg az év második hónapjában 198 milliárd forint aktívumot mutatott, ami az egyenleg 36 milliárd forintos romlását jelenti az előző év azonos időszakához képest.

Szigorított a kormány a bérkompenzáció-igénylésen. A rendelet szerint a munkaadó akkor kaphat a munkabérek nettó értékének idei megőrzéséhez vissza nem térítendő támogatást, ha írásban nyilatkozik arról, hogy a szükséges béremelést legkésőbb június 30-áig valamennyi munkavállalója számára január elsejétől - visszamenőlegesen is - biztosítja. További feltétel, hogy ebben az évben nem csökkentheti átlagos statisztikai állományi létszámát a tavalyihoz képest, valamint az idén nem dönthet úgy, hogy munkavállalóinak több mint ötödénél munkaidő-csökkentést kezdeményez.

A kabinet idén 400 millió forint többlettámogatással segíti a pénzügyi gondokkal küszködő, a fogyatékkal élők ellátásáról gondoskodó civil szervezetek munkáját. Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára Dunaharasztiban elmondta: a tárca fontosnak tartja a támogatásokból, adományokból magukat fenntartó, hozzávetőleg ötezer fogyatékos, pszichiátriai beteg ellátását magukra vállaló civil szervezetek tevékenységét, részükre évente megközelítően 1,6 milliárd forintot különít el a költségvetés. Hozzátette: a mostani többletforrást különféle maradványpénzek átcsoportosításával teremtették elő, és pályázati úton osztják majd el.

Számos civil szervezet tiltakozik a kormány terve ellen, amely alapján pénzbeli ellátás helyett Erzsébet utalványban fizetnének ki több szociális juttatást, így például a családi pótlékot. A petíciót aláíró 18 civil szervezet elsősorban azért kifogásolja a tervezett lépést, mert szerinte AZ azon a téves előítéleten alapul, hogy a szegények és gyermekes családok nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat.

A Néprajzi Múzeum elköltöztetéséről egyeztetett Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos és Fejős Zoltán, a múzeum főigazgatója. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleménye arra emlékeztetett: a jelenlegi, Kossuth téri épület eredetileg igazságügyi palota volt, így azt a kormány a Kúriának adná vissza, a gyűjteménynek pedig új, méltó elhelyezést kíván keresni. Az egyeztetések a jövő héten, a kultúráért felelős államtitkárság bevonásával folytatódnak.

Megkapták négyhavi elmaradt bérüket a Budapesti Kamaraszínház dolgozói - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője. Zicherman Zsolt emlékeztetett arra: a színházat működtető, százszázalékos állami tulajdonban lévő cég végelszámolással történő megszüntetéséről egy hónapja döntött a Vagyonkezelő, mert nem látta biztosítottnak a teátrum finanszírozását. A színházat eddig irányító Szűcs Miklós elmondta: minden előadás műsoron maradhat a szezon befejezéséig, a minisztériumi forrás a jegybevétellel és más támogatásokkal együtt május végéig lesz elegendő.

Az új szlovák miniszterelnök szerint nem lehet nulláról kezdeni a szlovák-magyar kapcsolatokat az új pozsonyi kormány hivatalba lépése után. Robert Fico a Právo című cseh baloldali napilapnak azt mondta: számos gazdasági, társadalmi és pénzügyi feladat vár az új kormányra, és ezekben Magyarországgal mint déli partnerrel, amellyel érdeke a jó kapcsolat, Pozsony hatékonyan együtt tud működni. A magyar és az új szlovák kormányfő áprilisban Lengyelországban, a visegrádi négyek, a balti államok és Kína tárgyalásain találkozik először.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.