Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Áder: A támogatás erőt ad, a bírálat pedig józanságra int

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tisztelet fontosságáról beszélt az Országgyűlésben Magyarország államfője. Áder János, akit a Fidesz-KDNP jelölt a posztra, megválasztása után azt mondta: a sokféleséget csak a tisztelet vagy annak hiánya választja el a széthúzástól. A megválasztott köztársasági elnök azt mondta: mindenkinek félre kell tennie azt az érzést, hogy méltatlanság történt vele. Hangsúlyozta: ehelyett tanulni kell a tévedésekből, és azzal kell foglalkozni, hogy miképp lehet helyre tenni a kudarcokat.

Magyarország népe sikerre született - jelentette ki parlamenti beszédében Áder János, miután az Országgyűlés szerdán megválasztotta őt köztársasági elnökké.

Az új államfő szerint ahhoz, hogy valóban siker koronázhassa a törekvéseinket, "néhány dolgot el kell még rendeznünk magunk között, amelyeket eddig elmulasztottunk". József Attilát idézve úgy fogalmazott, "a múltat be kell vallani". "Végre nekünk is helyre kell tennünk tévedéseinket, tanulnunk kell kudarcainkból" - hangsúlyozta.

Ehhez szerinte fel kell tenni a kérdést: "hova juthatunk egymás teljesítményének állandó semmibevételével, az igazság relativizálásával, egymás lekicsinylésével, vagy épp a kettős mérce állandó alkalmazásával?"

Áder János szavai szerint lehetnek eltérőek az értékrendek, a meggyőződések, a hitek, "de a mi hazánk Magyarország".

A megválasztott köztársasági elnök azt mondta: mindenkinek félre kell tennie azt az érzést, hogy méltatlanság történt vele. Hangsúlyozta: ehelyett tanulni kell a tévedésekből, és azzal kell foglalkozni, hogy miképp lehet helyre tenni a kudarcokat.

Áder János köszönetet mondott támogatóinak és azoknak is, akik kritizálták jelölését. Mint fogalmazott: a támogatás erőt ad, a bírálat pedig józanságra int.

Elődei szavaiból, küldetésük meghatározásából idézett parlamenti beszédében a Áder János, aki leszögezte: a rá ruházott jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesíteni fogja.

Göncz Árpád megválasztása utáni parlamenti beszédéből azt elevenítette fel, hogy nem fél a vitáktól, bízik az igazság erejében, és abban, hogy a magyar nép végül felismeri igazát és érdekeit. Ma már világosan látszik, "mennyire igaza volt" Göncz Árpádnak - tette hozzá.

Mádl Ferenc szavaiból a belső béke fontosságának hangsúlyozását emelte ki Áder János, Sólyom Lászlótól pedig azt idézte, hogy "az elnök úgy fejezi ki a nemzet egységét, hogy annak sokféleségét megőrzi és bátorítja".

Schmitt Pál pedig arra figyelmeztetett - emlékeztetett -, hogy a legutóbbi választáson "a nép szuverén hatalmát egyetlen pártszövetségre ruházta át, ami óriási lehetőség, és ugyanakkor óriási felelősség".

A magyar érdekek és a magyar értékek szószólója lesz Áder János - ezt ígérte parlamenti beszédében.
"A Sándor-palota díszes falai sem fogják eltakarni előlem hazámat" - mondta, majd azzal folytatta: régóta adósai vagyunk önmagunknak a teljesítmény megbecsülésével.

"Magyarországon rengeteg nagyszerű teljesítmény születik, ami azt bizonyítja, hogy mi, magyarok nemcsak dolgos, hanem elismerten tehetséges népe vagyunk a világnak" - fogalmazott Áder János, aki szerint a mindennapok teljesítményét kell megtenni "közös életünk legfontosabb céljává és értékmérőjévé".
Húszperces beszédét Kölcsey Ferenc szavaival zárta: "A haza minden előtt".