Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Áder János: Harcolni kell a kohéziós támogatásokért

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jelenlegi elképzelések alapján a következő hét évre szóló uniós költségvetésből több ország, így Magyarország is kevesebb kohéziós forráshoz jutna. Áder János köztársasági elnök az InfoRádióban azt mondta, arra kell figyelni, hogy az a csoport, amelynek az érdeke sérül, egységesen lépjen fel. Erről tárgyal csütörtökön az államfő Varsóban a lengyel köztársasági elnökkel.

A Brüsszelben zajló uniós csúcs egyik fontos témája az új, 2014 és 2020 közötti költségvetési időszak tervezése. Kiderült, hogy a kohéziós alapokat jelentősen, 19 milliárd euróval akarják csökkenteni - mondta az InfoRádió Arénájában Áder János.

A köztársasági elnök kiemelte: ez Magyarországnak és a volt a szocialista országoknak semmiképpen sem érdeke, a kohéziós alapok forrásait a válságkezelés egyik lehetséges eszközének kell tekinteni.

Ha megvalósulna az Európai Bizottság elképzelése, akkor a fejlett országok felé csoportosítanának át forrásokat, a Magyarországhoz hasonló tagállamok pedig jelentős pénzektől esnének el. Ez a mi esetünkben 5 és 7,5 milliárd euró közötti összeget jelentene, amely nagyon hiányozna a magyar gazdaságnak - hangsúlyozta az államfő.

Áder János emlékeztetett: már tárgyalt a kérdésről José Manuel Barrosóval és Herman Von Rompuy-jel. A Bizottság elnöke elmondta: személy szerint ő, és a testület is Magyarország mellett áll.

A köztársasági elnök úgy véli, arra kell figyelni, hogy a "kohézió barátai" (Magyarországon kívül például Lengyelország és Bulgária) egységes fellépést tanúsítsanak, akkor is, ha a részletkérdésekben eltérőek az érdekeik.

A csütörtökön Varsóba utazó köztársasági elnök erről is tárgyal lengyel kollégájával.

Az államfővel készült beszélgetést este 7 órakor kezdődő Aréna című műsorunkban hallgathatják meg.

Hanganyag: Exterde Tibor