Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Gazsó Ferenc: A rendszerváltás óta nem tudunk emelkedő pályára állni

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendszerváltozás csodavárása a mai napig nem teljesült - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gazsó Ferenc szociológus, egyetemi tanár.

A rendszerváltó elit azzal kecsegtette a társadalmat, hogy egy nehéz átmeneti időszak után (amikor egy sűrű szövésű szociális háló megvédi a rosszul járókat) emelkedő pályára állunk, és kezdetét veszi egy felzárkózó típusú gazdasági-társadalmi változás. Az ígéret az volt, hogy belátható időn belül mindenki érzékelni fogja, hogy a rendszerváltás összekapcsolódik az életminőség általános javulásával, a gazdasági teljesítőképesség növekedésével. Vagyis a társadalmi létezés minden szintjén érzékelni lehet, hogy emelkedő pályára kerültünk - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gazsó Ferenc.

A szociológus szerint azonban a probléma az, hogy mind a mai napig nem tudott az ország emelkedő pályára állni, sem gazdasági, sem más területen.

Sokan gondolják azt, hogy nem sikerült a felzárkózás, és ennek a közérzetnek objektív alapja az, hogy nem sikerült olyan gazdaságot kialakítani és működtetni, amely az ország anyagi forrásának gyarapításában biztosította volna az állandó felfelé haladást - véli az egyetemi tanár, aki mint fogalmazott, kettős gazdaság alakult ki.

Létezik egy multinacionális gazdaság, amely prosperál és rendkívül jövedelemképes, és van egy hazai gazdaság, amely az emberek többségének munkát ad, viszont erőforrás-hiányos, versenyképtelen, a nemzetközi folyamatokba bekapcsolódni alig tudó és marginalizált gazdaság, amely nem tudott ötről a hatra elmozdulni.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.