Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Elemzők: Maradt némi esély a sikerre, de még lesznek feszültségek a baloldalon

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Némi előrelépésként értékelték a baloldal szempontjából a csütörtökön bejelentett MSZP-Együtt 2014-megállapodást az InfoRádió által megkérdezett politikai elemzők, akik azonban számos kockázatot is látnak.

A Magyar Progresszív Intézet igazgatója szerint a minimum feltételeket teljesíti az Együtt 2014 és az MSZP megállapodása. Magyar Kornélia az InfoRádiónak azt mondta: lesznek nehézségek az együttműködésben, de a pártszövetség és a szocialisták is úgymond a saját hangjukon tudnak megszólalni.

"Az, hogy a baloldalnak nem lesz miniszterelnök-jelöltje, növeli annak a valószínűségét, hogy nem lesz vita a kormányfőjelöltek között" - jegyezte meg Magyar Kornélia, aki a megállapodást a választók szempontjából elég bonyolult rendszernek tartja, az Együtt-PM szövetségnek a 10 százalékos parlamenti küszöb átlépése sem tűnik kis kihívásnak, de így sem zárja ki az ellenzéki győzelmet.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint az MSZP és az Együtt 2014 a lehető legkisebb kockázattal, de még sikerrel kecsegtető járó megállapodást kötötte.

"Kérdés azonban, hogy képesek lesznek-e egységesen kampányolni" - vetette fel Fodor Csaba.

Arról is beszélt, hogy a korábban az MSZP által javasolt előválasztás az Együtt 2014, a közvélemény-kutatás pedig Mesterházy Attila szempontjából nem lett volna szerencsés.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa, Nagy Attila Tibor szerint az ellenzéki megállapodás növeli a baloldal esélyeit, de a konfliktusok még nem értek véget ezen a politikai oldalon.

"A megállapodás nem ideális, mert nincs közös lista, de az elmúlt héten történtekhez képest kisebb előrelépés" - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy az egyéni körzetek elosztásával az MSZP gesztust gyakorolt.