Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Átírják a választási eljárási törvényt

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A politikai reklámokra vonatkozó alaptörvény-módosítás nyomán hamarosan a választási eljárási törvényt is átírják - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Pálffy Ilona beszélt a bajai időközi választásról is.

Miután - uniós kérésre - módosították az alaptörvény politikai reklámokra vonatkozó passzusát, a választási eljárási törvényt is hozzá kell igazítani az alaptörvényhez, így ismét módosulhat a jövő évi országgyűlési választás jogi szabályozása - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Ezeket Pálffy Ilona nem részletezte, de kitért arra is, hogy a választást érintő miniszteri rendeletek közül eddig csak a választói regisztrációra vonatkozó készült el, a választási szervek feladataira vonatkozó rendeletnek még zajlik a közigazgatási egyeztetése.

Reményét fejezte ki, hogy Navracsics Tibor november elején ezt aláírja. Ez azért is lenne nagyon fontos, mert csak ez után lehet kiírni a nyomtatványok és szavazólapokra vonatkozó közbeszerzési eljárást.

Amellett, hogy jövőre egyfordulós lesz az országgyűlési választás és a külhoni magyarok is szavazhatnak levélben, újdonság lesz, hogy a nemzetiségek is állíthatnak parlamenti képviselőt - közölte Pálffy Ilona

A regisztrált nemzetiségi szavazók az urnákhoz járulva a nem nemzetiségi szavazókhoz hasonlóan megkapják az egyéni választókerületi szavazólapot, ám az országos pártlistás szavazólap helyett nemzetiségi szavazólapon voksolhatnak.

Azzal kapcsolatban, hogy melyik lenne egyszerűbb, együtt tartani az országgyűlési és az európai parlamenti választást vagy külön, Pálffy Ilona úgy fogalmazott, egyik sem könnyű.

Bonyolult feladat egyszerre tartani a kettőt, ha azonban külön tartják, akkor nagyon fárasztó - tette hozzá. Utóbbi esetben ahogy befejeződik vasárnap az országgyűlési képviselőválasztás, másnap indul a kampány az európai parlamenti választásra,vagyis levegővételnyi idő sincs - vélte Pálffy Ilona.

Az alaptörvény szerint április 6-a az első vasárnap, amelyre a köztársasági elnök kiírhatja az országgyűlési választást, az európai parlamenti választás viszont május 25-ödikén lesz.

Kinek a Baja?

A Nemzeti Választási Iroda nem foglalkozott a bajai időközi választással, mert az ilyen voksolások a helyi választási irodák hatáskörébe tartoznak - mondta Pálffy Ilona.

A szervezett utaztatás kapcsán, amely miatt az egyik szavazókörben Baján meg is kellett ismételni a választást, Pálffy Ilona a következőket mondta: "A szervezett utaztatást nem tartom szabályos kampányeszköznek, még akkor sem, ha esetleg kampánycsend van, mert ez nem olyan jellegű dolog, amit megengedne a törvény".

Pálffy Ilona azonban hangsúlyozta, hogy ez a saját álláspontja, ettől függetlenül a választási bizottságok másképp is ítélhetik. Egy esetleges előzetes nemzeti választási bizottsági állásfoglalásról pedig hangsúlyozta, hogy a szervezetnek elődjével ellentétben már nem kötelező érvényűek az állásfoglalásai, csupán iránymutatást jelenthetnek.

A választási irodák felkészülése ügyében Pálffy Ilona több problémáról is beszámolt, részint mert a közigazgatási reform részeként a polgármesteri hivatalokból kikerültek az okmányirodák, ahol a választási irodák eddig működtek.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter várhatóan rendeletben irányítja vissza a választás idejére az érintetteket a választási irodákba.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor