Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor: Egy számjegyű szja

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét kiállt az egy számjegyű személyi jövedelemadó (szja) mellett Orbán Viktor. A miniszterelnök Tokióban, a Japán-Magyar Üzleti Fórumon beszélt az adókulcs tíz százalék alá csökkentésének lehetőségéről, amit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter középtávon reális célkitűzésnek nevezett. A tárcavezető lehetségesnek tartja, hogy három éven belül csökkenjen Magyarországon az szja mértéke.

A hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó kormányfő helyi idő szerint péntek délelőtt szólalt fel a Japán Üzleti Szövetség (Keidanren) és a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által szervezett üzleti fórumon, amelyen mintegy százötven - köztük több mint hatvan magyar - üzletember vett részt.

Elmondta, hogy egykulcsos, 16 százalékos, családi adórendszer a magyar, hozzátette ugyanakkor, hogy ő azok közé tartozik, akik szerint a jövedelemadó rossz dolog, ezért "nullaszázalékos" szja-kulcsot szeretne, ami ugyan jól hangzik, de jelenleg nem lehetséges. Bízik azonban abban - folytatta -, hogy Magyarország képes lesz elérni, egy számjegyű legyen az szja.

Jonekura Hiromasza, a Keidanren elnöke köszöntőjében közölte, időszerűnek tartja a miniszterelnök tokiói látogatását, hiszen a magyar gazdaság - amely gyorsabban nő az európai uniós átlagnál - már kilábalt a válságból, ami kedvezően hat a japán-magyar gazdasági kapcsolatokra is.

Az üzleti fórum után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is beszélt az esetleges szja-csökkentésről, amellyel kapcsolatban magyar újságíróknak azt mondta: "én is azt szeretném, hogy ha minél hamarabb akár egy számjegyű lenne a jövedelemadónak a kulcsa, de egyelőre nem látom a forrását annak, hogy az így kieső bevételt milyen kiadáscsökkentéssel vagy más bevételek növelésével lehetne előteremteni. Márpedig 2014-ben és 2015-ben is szeretnénk, ha a gazdaság teljesítménye alapján a költségvetés hiánya három százalék alatt maradna".

Arra, hogy milyen időtartamban kell gondolkodni a tíz százalék alatti szja bevezetéséről, a tárcavezető azt válaszolta: "Középtávon ez mindenképpen egy reális cél".

"Ha az ország három év alatt el tudott jutni oda, hogy megfelezze az adókulcs mértékét, akkor nem valószínű, hogy még három év kell majd ahhoz, hogy tovább csökkenjen" - fogalmazott, megismételve ugyanakkor, hogy nagyon fontos figyelembe venni a gazdaság teljesítményének alakulását, a külső piaci körülményeket és a költségvetési egyensúlyi helyzetet.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a csütörtökön bejelentett, a Mol és a Japan Synthetic Rubber (JSR) japán cég vegyes vállalatáról nyilatkozott újságíróknak.

Szavai szerint a várhatóan 2017-től termelő tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyárral tovább erősödhet a magyarországi gumiabroncsgyártás. Az oldószeres eljárással készült sztirol-butadién gumit (S-SBR) gyártó új üzemnek évi 60 ezer tonnás gyártókapacitása lesz.

A magyar kormány azt várja a tiszaújvárosi beruházástól, hogy a szintetikusgumi-gyártás eredményeképpen újabb gumiabroncsgyártók gondolják majd úgy, megéri befektetni, illetve újabb kapacitásokat létrehozni Magyarországon - mondta Szijjártó Péter, jelezve, hogy az alapvetően zöldmezős beruházásként létrejövő üzemben mintegy százan dolgoznak majd, de már az építkezéssel is jó néhány új munkahely létrejön Tiszaújváros térségében, ahol ez különösen fontos.

Orbán Viktort az üzleti fórumon tartott előadása után a császári palotában audiencián fogadta Akihito japán császár és felesége, Micsiko császárné.
Ezután a kormányfő megbeszélést folytatott Tokióban Takada Sigehiszával, a Takata Corporation járműipari beszállító vállalat elnök-vezérigazgatójával, később pedig Szuzuki Oszamuval, a Suzuki Motor Corporation vezetőjével.

Orbán Viktor ezt követően - japán programja zárásaként - Kiotóba utazott, majd szombat este érkezik haza Budapestre.