Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A választás napjának bejelentése január 6-tól várható

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár már a január 6-án kezdődő héten bejelentheti a tavaszi parlamenti választás időpontját az államfő. A törvény szerint a konkrét dátumot legkésőbb a választás előtt 72 nappal, leghamarabb pedig 90 nappal előtte kell kitűznie a köztársasági elnöknek. Áder János korábban azt mondta, hogy rövid kampányt szeretne és jó lenne, ha minél hamarabb teljes felhatalmazással rendelkező kormánya lenne az országnak.

A köztársasági elnök akár már a január 6-án kezdődő héten kitűzheti a 2014-es parlamenti választás időpontját. Amennyiben Áder János a lehető legrövidebb kampányt szeretné a lehető legkorábbi időpontban, akkor viszont csak január utolsó hetében teszi meg az erre vonatkozó bejelentését.

Országgyűlési választás áprilisban vagy májusban lehet. Karácsony előtt azonban, konkrét időpont megjelölése nélkül, Áder János államfő Kossuth Rádiónak adott nyilatkozata az április 6-ai időpontot valószínűsíti.

A konkrét időpontot legkésőbb a választás előtt 72 nappal kell bejelenteni, leghamarabb pedig 90 nappal előtte. Egy április elejei voksolás esetén ez utóbbi éppen január 6-ra esik. Ugyanakkor korábban a köztársasági elnök azt is világossá tette, hogy rövid kampányt szeretne, ezért - vélhetően - inkább január 24-éhez közeli időpontban kerülhet sor a választás kitűzésére.

Szavazás nem eshet nemzeti ünnepre vagy munkaszüneti napra, illetve az azok előtti vagy utáni napra. Idén április 20-án lesz húsvét, tehát az a nap már kiesett. A szokásjog alapján általában vasárnap szoktunk az urnákhoz járulni.

Amennyiben április 6-án döntünk az új törvényhozás összetételéről, akkor a hatályos szabályok alapján február 15-én kell megigényelni és két nappal később átvenni a képviselők indulásához szükséges ajánlóíveket, amelyeken pontosan jelezni kell, hogy az adott politikus mely szervezet, szervezetek vagy szövetség színeiben indul. A pártoknak március 4-ig van lehetőségük országos lista állítására. Ehhez adott mennyiségű megyében az összesen 106 körzetben legalább 27 egyéni jelölt indulása szükséges.

Miután 2014-től már csak egyfordulós az országgyűlési választás, ezért a jelölteknek - a legkorábbi választás esetén - március végéig célszerű bejelenteniük, ha visszalépnek ellenfeleik javára.