Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Mi történt ezen a napon 25 éve? - Április 4.

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. április 4. kedd: Hazánk felszabadulásának 44. évfordulója alkalmából ünnepélyes keretek között vonták fel a Magyar Népköztársaság nemzeti zászlaját és a nemzetközi munkásmozgalom vörös lobogóját, valamint az állami zászlót. A FIDESZ indulni kíván a választásokon, és választási programtervezetét a tagság elé bocsátja. Soha nem látott forgalom volt Ausztria irányában a határátkelőknél.

Hazánk felszabadulásának 44. évfordulója alkalmából ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással vonták fel reggel a Gellérthegyen a Magyar Népköztársaság nemzeti zászlaját és a nemzetközi munkásmozgalom vörös lobogóját, valamint a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren
az állami zászlót.

Az ország lakossága a hagyományokhoz híven ezen a napon is díszünnepségeken idézi fel a második világháború eseményeit, megemlékezve a fasizmus áldozatairól, azokról az ismert és névtelen hősökről, mártírokról is, akik életüket és vérüket adták hazájuk és más népek szabadságáért.


A FIDESZ indulni kíván a választásokon, és választási programtervezetét a választmány április végén a tagság elé bocsátja - hangzott el az I. kerületi Művelődési Házban április 3-án tartott FIDESZ-nagygyűlésen.

A rendezvényen a résztvevők arra kerestek választ, hogy miként működjön a jövőben a FIDESZ. Elsöprő többség képviselte azt a véleményt, hogy a FIDESZ-nek nem kell párttá alakulnia.

Szerintük ez magában hordozná a bürokratizálódás veszélyét és pártként a FIDESZ nehezen képviselhetné azt a szellemi sokszínűséget, amely ezt az ifjúsági mozgalmat jellemzi. A tanácskozáson megerősítették, hogy a FIDESZ aktívan részt vesz az ellenzéki kerekasztal munkájában, és fokozott figyelmet kíván fordítani az alternatív szervezetekkel folytatott kétoldalú tárgyalásokra.


Soha nem látott forgalom volt Ausztria irányában a határátkelőknél. Hétfőn volt a csúcs, amikor visszafelé Búcsúnál öt, Kőszegnél négy, Rábafüzesnél pedig legalább három órát vett igénybe az átkelés. Kőszegnél tíz kilométeres volt a várakozó kocsisor.

Osztrák oldalon meghaladta a vámosok teljesítőképességét a magyar roham, a magyar oldalon sokan két műszakot dolgoztak egymás után, hogy csökkentsék a várakozási időt. Legtöbben most is videót, színes tévét, hűtőládát, mikrohullámú sütőt, számítógépet és más elektronikai cikkeket hoztak magukkal. Osztrák oldalon úgy próbálták elejét venni az üzletek rohamának, hogy a legkeresettebb áruféleségeket az utcán, az utak mentén kínálták a magyaroknak.


Belgrádban a szerb népfront elnöksége Szlobodan Milosevicset, a Szerb Kommunisták Szövetsége jelenlegi elnökét javasolja a Szerb Köztársasági Elnökség elnöki tisztségére. Ezt az indítványt néhány napja a szerb képviselőház terjesztette elő.