Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Mi történt ezen a napon 25 éve? - Április 7.

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. április 7. péntek: A magyar párt- és állami vezetés mindaddig szükségesnek és indokoltnak tartja a Varsói Szerződés működését, amíg Európában léteznek katonai-politikai szövetségi rendszerek. A Történelmi Igazságtétel Bizottsága emlékművet kíván állítani az 1956-os forradalmat követő megtorlás áldozatainak tiszteletére. Magyarországon május elsejével bevezetik az autópálya-használati díjat.

A magyar párt- és állami vezetés mindaddig szükségesnek és indokoltnak tartja a Varsói Szerződés működését, amíg Európában léteznek katonai-politikai szövetségi rendszerek.

Ezt Grósz Károly a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára jelentette ki, amikor fogadta Pjotr Lusev hadseregtábornokot, a Varsói Szerződés tagállamai Egyesített Fegyveres Erőinek új főparancsnokát és Vlagyimir Lobov hadseregtábornokot, az Egyesített erők új törzsfőnökét.

Grósz Károly ugyanakkor aláhúzta, hogy Magyarország szorgalmazza a Varsói Szerződés korszerűsítését, a belső partneri viszony erősítését, és a jövőben is határozottan síkraszáll a katonai tömbök
egyidejű felszámolása mellett.


A Történelmi Igazságtétel Bizottsága emlékművet kíván állítani az 1956-os forradalmat követő megtorlás áldozatainak tiszteletére. A Bizottság a közeljövőben pályázatot kíván hirdetni az emlékmű kivitelezésére.

Az emlékmű ideiglenes alapkövét az 1956-os vértanúk újratemetésekor, 1989. június 16-án kívánják elhelyezni és remélik, hogy egy év elteltével már elkészül az emlékmű a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál.


Magyarországon május elsejével bevezetik az autópálya-használati díjat. A Minisztertanács az erről szóló döntést azzal indokolta, hogy a közúthálózat fejlesztése évek óta elmarad a motorizációs igényektől.

A forgalom évente 3-5 százalékkal növekszik, az utak építésére és fenntartására rendelkezésre álló költségvetési források viszont ezzel nem tartanak lépést.

A Magyar Autóklub ugyanakkor tiltakozott a döntés ellen. Az Autóklub közleményben hangsúlyozta, hogy nem ért egyet az egyébként is kiszolgáltatott helyzetben lévő autósok újabb anyagi megterhelésével.


II. Erzsébet királynő a windsori kastélyban fogadta a nagy-britanniai látogatáson lévő Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárt és hitvesét.

Gorbacsov előzőleg a brit politikai és üzleti élet vezetői előtt mondott beszédet. Ebben egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a szovjet átalakulás, a peresztrojka visszafordíthatatlan.

Nyitott, demokratikus, szabad társadalmat építünk, amely megszívlelte saját múltjának tanulságait - mondta Gorbacsov. Válaszában Margaret Thatcher brit miniszterelnök sok sikert kíván Gorbacsovnak és kiemelte, hogy olyan közös Európát képzel el, amelyben Kelet és Nyugat nem egyszerűen együttműködik, hanem az elválasztó korlátok teljesen leomlanak.