Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az NVB két EP- és két országgyűlési mandátumot adott ki

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két európai parlamenti és két országgyűlési mandátum kiadásáról döntött hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény szerint a mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot - a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül - a listát állító jelölőszervezet által (a mandátum megüresedésétől számított 30 napon belül) megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt szerzi meg.

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak májusi választásán az Együtt-PM közös listájáról szerzett mandátumot Bajnai Gordon, aki június 4-én tájékoztatta az NVB-t, hogy lemond a mandátumáról. Az NVB a jelölőszervezet kérésének megfelelően a lista 2. helyén szereplő Jávor Bendeknek adta ki a mandátumot.

Az EP-választáson mandátumot szerzett a Demokratikus Koalíció listájáról Gyurcsány Ferenc, és ő is jelezte a NVB elnökénél, hogy lemond mandátumáról. Az NVB a jelölőszervezet kérésének megfelelően a lista 3. helyén szereplő Niedermüller Péternek adta ki a mandátumot.

Az NVB két országgyűlési mandátum kiadásáról is döntött: az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös listáján országgyűlési mandátumot szerzett Molnár Csaba, aki a májusi EP-választáson a DK színeiben bejutott az EP-be is. A képviselő ezért lemondott országgyűlési mandátumáról, amelyet az NVB - a jelölőszervezet kérésnek megfelelően - Varju Lászlónak adott ki.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Balczó Zoltán is lemondott mandátumáról, miután májusban a Jobbik listájáról bejutott az EP-be. Az ő mandátumát az NVB - a Jobbik kérésének megfelelően - Lukács Lászlónak, az országos listán 26. helyen szereplő politikusának adta ki.

A határozatok ellen három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

A májusi EP-választáson mandátumot szerzett képviselők pénteken az Országgyűlésben veszik át megbízólevelüket Patyi Andrástól, az NVB elnökétől.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.