Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz októberben tartja II. kongresszusát - 25 éve történt

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1989. szeptember 17. vasárnap: Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt tagtoborzó gyűléseket tartott Csongrád megyében. A hét végén folytatódott az NDK-ból menekülők határátlépése Hegyeshalomnál.

A Fidesz október 14-én és 15-én rendezi meg II. kongresszusát. Ezen egyrészt megvitatják a Fiatal Demokraták Szövetségének választási programját, másrészt a szervezet működését érintő témákról tárgyalnak. Rácz András, a kongresszust előkészítő csoport vezetője az MTI-nek elmondta: a hangsúlyt a választási program és taktika megvitatására fektetik. A Fidesz politikájának alapvető céljait egy rövid, öt-hat oldalas tervezet tartalmazza majd. A második részben 10-15 oldalon összegzik a részprogramok hangsúlyos elemeit. A harmadik rész pedig a Fidesz politikai, gazdasági, szociális és oktatáspolitikai elképzeléseinek tanulmányszintű indoklása és kifejtése lesz. Ezen kívül készülnek különböző tézisek is, például a pártvagyon felosztásáról, a Munkásőrség megszüntetéséről. Kérdésre válaszolva Rácz András elmondta, a Fidesz szerint az ország szempontjából nagyon fontos lenne, ha megvalósulna az MDF, az SZDSZ és a Fidesz választási koalíciója. Ha ilyen választási szövetség nem jön létre, akkor valószínűleg az első fordulóban önállóan indul a Fidesz, a második fordulóban pedig az erőviszonyoknak megfelelően tárgyal a koalícióról.

A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt tagtoborzó gyűléseket tartott Csongrád megyében. Ruzsán és Domaszéken a művelődési házakban nagy érdeklődés kísérte Boross Imre programnyilatkozatát. A Független Kisgazdapárt főügyésze mindkét községben felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy az ország népe 40 év óta először szabad választások előtt áll. Mint mondta, a Kisgazdapártnak is fel kell készülnie a megmérettetésre.

A hét végén folytatódott az NDK-ból menekülők határátlépése Hegyeshalomnál. Szombaton 937-en vasárnap pedig - éjféltől délig - valamivel több, mint 100-an utaztak át Ausztriába. Többségük gépkocsival, néhányan azonban vonaton keltek útra, majd Ausztriából tovább indultak az NSZK-ba.

Húszezer kamion torlaszolja el a Brenner-hágónál az olasz-osztrák határátkelőhelyet, tiltakozásul az ellen, hogy Ausztria csak korlátozott számban hajlandó beengedni útjaira a teherszállító járműveket. A tiltakozó akció már hatodik napja tart. Giorgio Bernini olasz közlekedési miniszter hiába kísérelte meg az elmúlt napokban meggyőzni osztrák kollégáját, Rudolf Streichert, hogy adjanak ki több engedélyt, nem járt sikerrel.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.