Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megfelelt a teszten a választás informatikai rendszere

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rendben zajlott az önkormányzati választás informatikai rendszerének kedd tesztje - jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Az, hogy vasárnap milyen hamar várhatók megbízható eredmények a 7 órás urnazárást követően, a szavazatszámláló bizottságok gyorsaságától függ.

Minden rendben zajlott a vasárnapi önkormányzati választás informatikai rendszerének kedden tartott országos főpróbáján - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Hozzátette: a legtöbb nehézséget az eddigi tapasztalatok szerint várhatóan a nemzetiségekkel kapcsolatos feladatok jelenthetik: Budapesten például van olyan kerület, ahol tizenkétféle nemzetiség is voksol egy szavazókörben.

Arról, hogy az átjelentkezések miatt várhatóak-e sorban-állások, Pálffy Ilona úgy fogalmazott, hogy az országgyűlési választással szemben, ahol kijelölt szavazókörök voltak az átjelentkezőknek, most minden átjelentkező a július 23-adika óta meglévő tartózkodási helyének megfelelő szavazókörben adhatja le voksát.

Az első eredmények egyébként a 7 órás urnazárás után a kistelepülésekről Pálffy Ilona szerint már néhány perc alatt megérkezhetnek, a nagyobb településekről pedig háromnegyed 8 körül várhatóak az első adatok. Mindez attól függ, hogy a helyi szavazatszámláló bizottságok milyen gyorsan tudják feldolgozni az adatokat.

A Nemzeti Választási Iroda vezetője kitért arra is, hogy a szavazólapok leadása még nem fejeződött be. Bár minden megyében kiszállították őket, a fővárosban még nem. Azon szavazólapok újranyomását pedig, amelyek a visszalépett jelölteket is felsorolták, csak holnap kezdik meg. Egyébként eddig ez több mint 100 települést érint, ám nem mindenhol visszalépés miatt, volt ahol haláleset miatt kell újranyomtatni a szavazólapot. Azon jelölteket, akik ez után jelentik be visszalépésüket, már csak a helyi bizottságok tudják kihúzni a szavazólapokról.

A szavazóköri delegálások egyébként befejeződtek, a jelölőszervezetek 29.341 főt delegáltak a bizottságokba. A szavazóknak pedig péntek délután négy óráig van lehetőségük az átjelentkezésre, eddig csaknem 13 ezren jelezték, hogy nem állandó lakcímükön szavaznának.

Valentin napi wellness ajánlatok

Kényeztesse párját Valentin napi meglepetéssel valamelyik wellness szállodában.

A téli sport szerelmeseinek!

Kiváló sípályákon hódolhat téli sport szenvedélyének, mutatjuk a legjobb helyeket.